Egészségügy: három lépésben jönnek a változások

InfoRádió / MTI
2006. október 12. 16:51
Az MSZP elkötelezett az egészségügy reformja iránt - hangsúlyozta Kökény Mihály. A szocialista képviselő szerint a pénteken benyújtandó első egészségügyi törvényjavaslat-csomagot, két további előterjesztés követi majd. A Fidesz szerint történelmi bűn lenne a csomag elfogadása.

A kormány pénteken nyújtja be az Országgyűlésnek a gyógyszer-gazdaságosságról, a biztosítási felügyeletről és a kötelező kamarai tagság megszüntetéséről szóló törvényjavaslatokat - emlékeztetett a kormánypárti politikus, hozzátéve: a javaslatok elfogadásához a szavazatok több mint fele szükséges.

Kökény Mihály szerint az egészségügy átalakítását szolgáló kormányzati törvényjavaslatok célja, hogy növekedjen az ellátás átláthatósága, tisztább érdekviszonyokat teremtsenek, és az egészségügyre fordított közpénz felhasználásáról hatékonyan gondoskodjanak.

Mi jár állampolgári jogon, mi biztosításin

A képviselő elmondta: további két előterjesztés benyújtását tervezik. Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényt módosító javaslat meghatározza majd, hogy mi az, ami állampolgári jogon, mi az, ami biztosítási jogon jár majd.

Ebben a törvényjavaslatban fognak szerepelni a várólista, a vizitdíj és a számlaadási kötelezettség szabályai, valamint a művi meddővé tétel új szabályozása.

Kökény Mihály közölte: később nyújtják be azt a javaslatot, amely az egészségügyi szakellátási kapacitásokról szól.

A szocialista párt politikusa az újonnan létrehozandó biztosítási felügyeletről azt mondta, hogy az nem veszi át az ÁNTSZ feladatait, és nem helyettesíti a betegjogi képviselőket.

Kamara kell, de nem így

Kökény Mihály a kötelező kamarai tagság megszüntetéséről szóló javaslat kapcsán kijelentette: kamarákra szükség van, de önkéntes alapon szerveződőkre.

A gyógyszer-gazdaságosságról szóló előterjesztés kapcsán elmondta: azt szeretnék, ha a gyógyszerpiac szereplői, a gyártók és a forgalmazók is kivennék részüket a közterhekből.

A patikaalapítás szabályainak enyhítéséről közölte: csak olyan gyógyszertárak megnyitását engedélyezik, amelyek jelentős többletszolgáltatást, például éjjel-nappali vagy vasárnapi nyitvatartást vállalnak.

A szocialista politikus nem értett egyet az egyeztetés hiányát kifogásoló véleményekkel, mert szerinte már hónapok óta beszélnek ezeknek a javaslatoknak a tartalmáról.