A politikus visszavág - bojkottált médiumok

Infostart
2006. október 12. 16:05
A Fidesz és a KDNP, illetve az MSZP és az SZDSZ képviselői, valamint a kormánytagok is bojkottálnak különböző médiumokat, eseményeket.

A Fidesz legutóbb azt jelentette be, hogy pártja képviselői nem vesznek részt az 1956-os forradalom azon ünnepi megemlékezésein, amelyeken a miniszterelnök is beszél. A hét elején a parlamenti ülések bojkottjáról beszéltek, amennyiben előre tudhatóan felszólal Gyurcsány Ferenc.

A legnagyobb ellenzéki párt mindkét esetet a kormányfő hazugságaival és erkölcsi magatartásával indokolta.

Mint Szijjártó Péter szóvivő egy újságírói kérdésre fogalmazott: Magyarországnak nem a Fidesz magatartása, hanem az az instabilitás, politikai és morális válság árt, amelyet Gyurcsány Ferenc okozott.

A kereszténydemokraták a Fideszhez hasonlóan viselkednek ezekben a kérdésekben. Csakúgy, mint a köztévé reggeli műsorának bojkottálásában. Ezt Semjén Zsolt, a KDNP elnöke jelentette be a hét elején.

Szerinte a magyar média bizonyos szereplői bűnrészesek. Az ellenzéki politikus azt mondta: a "lakájmédia" elleplezi a gondolatokat és a hazugságokat.

A Szabad Demokraták Szövetsége szeptember 19-én jelentette be, hogy politikusai nem nyilatkoznak a Hír TV-nek, amíg a csatorna nem kér bocsánatot a Magyar Televízió székházát ért támadás közvetítésének módjáért.

Indoklásuk szerint a csatorna olyan etikátlan módon járt el és olyan veszélyes politikai provokációt követett el, amely szerintük elfogadhatatlan.

Nemcsak a szabad demokraták, hanem a szocialisták is bojkottálják a Hír TV-t.

A kormánypárti politikusok emellett csak ritkán nyilatkoznak a Magyar Nemzetnek.

Az ellenség megjelölése

Babarczy Eszter médiakutató szerint érdemes különbséget tenni aközött, hogy valaki, vagy valamely politikai oldal ténylegesen bojkottál-e bizonyos médiumokat, vagy csak nem szívesen szerepel bennük.

Bal- és jobboldali politikusokra egyaránt jellemző volt már korábban is, hogy nem szívesen szerepeltek a másik oldalhoz húzó médiumokban, ugyanakkor ezt nem jelentették ki nyíltan - tette hozzá.

A szakember hangsúlyozta: a politikusok nem szívesen teszik ki magukat az ellenséges közegnek, tartanak a kemény kérdésektől; emellett elsősorban a saját táborukat akarják lelkesíteni.

Ezek a gesztusok nem arról szólnak, hogy meg akarják büntetni az adott csatornát, hanem a saját táboruk számára jelölik ki az ellenséget - fogalmazott a médiakutató.

Babarczy Eszter felhívta a figyelmet arra, hogy ez azzal a következménnyel jár, hogy a baloldaliak még jobban szeretik majd a Nap-keltét, a jobboldaliak a Hír TV, és egyre kevésbé hallgatják meg a másik felet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Babarczy Eszter a politika és a média kapcsolatáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást