Folytatásos tragikomédia: a háziorvosok és az adatszolgáltatás

Infostart
2006. október 11. 10:28
Elfogadhatatlannak tartja az Egészségügyi Minisztériumnak az adatvédelmi biztos kifogásaira adott válaszát a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának vezetoje.

Kertai Aurél az InfoRádióban elmondta: lehetetlen helyzetbe hozták a háziorvosokat, hiszen megsértik az adatkezelést szabályozó törvényt, ha teljesítik az adatszolgáltatást, annak megtagadása esetén pedig szankciókat hozhat ellenük az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

A Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának vezetője hozzátette: még egyeztetnek a jogászokkal, de elképzelhető, hogy Alkotmánybírósághoz fordulnak az ügyben.

Korábban az adatvédelmi biztos több szempontból kifogásolta a betegforgalmi jelentés szabályozását. Péterfalvi Attila az InfoRádióban azt mondta: a gyakorlatot törvényben és nem rendeletben kellene szabályozni úgy, hogy megfelelő legyen a személyes adatok védelme is.

Az Egészségügyi Minisztérium válaszában hangsúlyozta: figyelembe veszik az ombudsman ajánlásait, de felhívták az orvosok figyelmét arra, hogy érvényben maradt a tételes betegforgalmi jelentést előíró rendelet, amelyet minden háziorvosnak be kell tartania.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kertai Aurél, a MOK háziorvosi szekciójának vezetõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást