A megszorító csomag áldozata lett az AIDS-szűrőbusz

Infostart
2006. október 11. 12:20
A megszorítások miatt az Egészségügyi Minisztérium megvonta a támogatást több népegészségügyi programtól is, így nem járhat tovább az AIDS szűrőbusz sem. A Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületének elnöke szerint jelentős eredményeket értek el a programmal. Földi Ágnes hozzátette: pályázati pénzből próbálják meg újra indítani a szűrő buszt.

Földi Ágnes az InfoRádiónak elmondta: a szaktárcától június közepén kaptak egy levelet, emailben arról értesítették őket, hogy nem tudják finanszírozni a busz további működését az idén. Annak kapcsán, hogy jövőre lesz-e támogatás, csak homályosan fogalmaz a levél, valahogy úgy, hogy majd megvizsgálják a lehetőségeket.

A Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületének elnöke szerint a 27 millió forintból felszerelt modern szűrőbusz, amely tavaly tavaszra készült el, már az elmúlt évben is 8 hónapot állt, mielőtt a szervezet lobbizására beindult volna. Hat hónapos működés után, most ismét parkol a szűrőbusz.

Földi Ágnes a busz eredményességéről szólva elmondta: korábban 98 bőr- és nemibeteg gondozó 6 év alatt valamivel több mint 200 prostituáltat szűrt, a szűrőbusz segítségével 6 hónap alatt 571 prostituáltat vizsgáltak meg.

Az egyesület elnöke hozzáette: most pályázati úton próbálnak finanszírozást szerezni ahhoz, hogy ismét járhasson a szűrőbusz. Találtak is egy norvég pályázatot, amelyen lehetőség volna a busz két éves működéséhez elegendő összeg megszerzésére, ám 11 millió forint önrészt kellene biztosítaniuk két év alatt, és ezt egyelőre nem tudták előteremteni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást