Interneten a rendbontókat elítélő bírák adatai

Infostart
2006. október 9. 17:43
Két internetes portál nyilvánosságra hozta azoknak az ügyészeknek, bíráknak az elérhetőségeit, adatait, akik az elmúlt hetek zavargásai kapcsán ítélkeztek.Az adatvédelmi biztos egyelőre nem indított vizsgálatot az ügyben. A Fővárosi Bíróság a bírók adatainak azonnali törlését kérte.

Két internetes honlap is közzétette azoknak a bíróknak és ügyészeknek a személyes adatait, akik az elmúlt hetek zavargásai kapcsán ítélkeztek. A listán hét bíró és két ügyész neve szerepel. Van olyan bíró, akinek otthoni és mobilszámát is közzétették. A szerzők a zavargások miatt kiszabott ítéleteket kifogásolják.

Az adatvédelmi biztos egyelőre nem indít vizsgálatot az ügyben. Péterfalvi Attila az InfoRádió megkeresésére azt mondta: a bírókról és ügyészekről a tárgyaláson készített fényképek, illetve hangfelvételek közzétehetők, de más személyes adatok, így a lakcím és telefonszám nem.

Az adatvédelmi biztos hozzátette: ha a bírók vagy a bíróság panaszbeadvánnyal fordul hozzá, akkor kivizsgálja az ügyet.

Szerinte a jó hírnév megsértése is fennállhat akkor, ha egy bíróról az ítéletei kapcsán valótlanságot állítanak.

A Fővárosi Bírósági vezetők hétfőn rendkívüli értekezleten tárgyaltak az ügyről.

A bíróság sajtóosztálya a megbeszélést követőn egy sajtóközleményt adott ki, amely szerint a Fővárosi Bíróság az Országos Rendőr-főkapitánysággal, a Nemzetbiztonsági Hivatallal és a Fővárosi Főügyészséggel együttműködve vizsgálja a honlap készítőivel kapcsolatban esetlegesen megteendő jogi lépéseket. De egyelőre nincs szó arról, hogy a rendőrség nyomozást indít az ügyben.

A közlemény arra is kitér, hogy a Fővárosi Bíróság e szervezetekkel együttműködve, ahogy eddig is, úgy a jövőben is minden törvényes lehetőséget megragad a bírák megfelelő védelmének biztosítása érdekében.

Az InfoRádió információi szerint eddig nem érte fenyegetés azokat a bírókat, akik a közelmúltban történt zavargások kapcsán ítélkeztek.

A bíróság vezetői egyben felhívják az internetes honlapok szerkesztőit, hogy az adatokat távolítsák el.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást