Nemzeti gyásznap van

Infostart
2006. október 6. 06:43
Nemzeti gyásznappal emlékezik az ország az 1848-49-es szabadságharc leverését követő megtorlás áldozataira és az Aradon kivégzett vértanúkra. Reggel felvonják, majd félárbocra engedik a Magyar Köztársaság állami lobogóját a Parlament előtt. Az állami megemlékezésen részt vesznek a közjogi méltóságok.

Péntek délelőtt koszorúzást tartanak a Batthyány-mauzóleumnál, a Fiumei úti sírkertben, ahol Mandur László, az Országgyűlés alelnöke mond ünnepi beszédet.

A Batthyány-örökmécsesnél a közjogi méltóságok nevében helyezik el a kegyelet virágait. Az aradi vértanúk emléknapján országszerte és a határon túl is megemlékezéseket tartanak.

Aradon is emlékeznek

Aradon szentmisével kezdődik a megemlékezés a minorita templomban. A szertartást Jakubinyi György római katolikus érsek celebrálja. A mise után a résztvevők megkoszorúzzák a 13 aradi vértanú vesztőhelyén álló obeliszket.

A megemlékezés délután a Szabadság szobornál folytatódik, este pedig az Aradi Filharmónia és a Kolozsvári Magyar Opera művészei lépnek fel a kultúrpalotában. A megemlékezésen Göncz Kinga külügyminiszter képviseli Magyarországot.

Egy kis történelem

A világosi fegyverletétel után 1849. október 6-án a császári haditörvényszék ítélete alapján Aradon kivégezték a szabadságharc 13 vezetőjét.

Pesten ugyanezen a napon végezték ki Batthyány Lajost, az első felelős és független magyar kormány miniszterelnökét, akit csak 1870. június 9-én temethettek el nyilvános tiszteletadással, majd 1874. május 26-án helyeztek örök nyugalomra a Kerepesi temetőben. Kivégzésének helyén 1926-ban avatták fel az örökmécsest.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mandur László, az Országgyûlés szocialista alelnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást