Mihez kezdenek a bukott polgármesterek?

Infostart
2006. október 5. 17:42
A budapesti kerületek közel felében, összesen tíz városrészben változott a polgármester személye az önkormányzati választások után. Hat kerületben más párt adja az új vezetőt, háromban párton belül maradt a váltás, Óbudán pedig a korábbi független polgármestert fideszes politikus követi a poszton.

Tíz kerületben hozott változást a hétvégi önkormányzati választás. Az MSZP öt városrészben vesztette el a posztot, ahol a korábbi szocialista polgármestert fideszes politikus váltja fel.

A II. kerületben Horváth Csaba székében Láng Zsolt ül a következő négy évben, a vesztes pedig a fővárosi közgyűlésben folytatja munkáját, mint lehetséges főpolgármester-helyettes.

Belváros-Lipótvárosban ugyanez a helyzet, Rogán Antal váltja a szocialista Steiner Pált, aki szintén a fővárosi testületben vigasztalódik valamilyen pozícióval - az ő neve is szóba került a főpolgármester-helyettes aspiránsok között.

A XVI. kerületben Kovács Péter a korábban szocialista, majd független polgármester-jelölt Szabó Lajos Mátyást, valamint az MSZP színeiben induló Vidorné Szabó Györgyit győzte le, akik közül csak az utóbbi politikus folytatja munkáját a helyi testületben.

Rákosmentén, vagyis a XVII. kerületben szintén megváltozott a helyzet, a stafétabotot a fideszes Riz Levente vette át Hoffmann Attilától, aki a helyi szocialista frakció tagja maradt.

Színváltó kerület még Budafok-Budatétény, ahol visszatért a négy évvel ezelőtti MDF-es polgármester, Szabolcs Attila, ezúttal a Fidesz színeiben, az elmúlt négy évben vezető pozíciót betöltő Bollók Istvánné pedig a helyi szocialista képviselőcsoportban folytatja a munkáját.

Párton belül is akadtak váltások

A legnagyobb ellenzéki párt Óbudán is győzött, ott azonban Tarlós István, a korábbi független polgármester nem a kerület, hanem Budapest vezetéséért szállt harcba. Miután Tarlós István 1,5 százalékkal lemaradt Demszky Gábor mögött, elképzelhető, hogy a Fidesz fővárosi frakcióvezetője lesz. Óbudát a következő négy évben Bús Balázs vezeti.

A Fidesz egyetlen kerületet vesztett: Zuglót Rátonyi Gábor helyett mostantól az SZDSZ szocialisták által is támogatott jelöltje, Weinek Leonárd vezeti.

Maradt az MSZP-é Kőbánya és Kispest, de nem őrizte meg pozícióját Andó Sándor és Steinerné Török Katalin korábbi szocialista polgármester. Kőbányán Verbai Lajos, Kispesten Gajda Péter lesz a polgármester.

A XII. kerületben a Fidesz is megőrizte vezető helyét, de Mitnyan György helyett Pokorni Zoltán lett a kerület első embere. A leköszönő polgármesterek kivonultak a helyi politikai életből, egyikük sem maradt tagja a kerületi képviselőtestületnek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást