"Ha Eger elesik..." - bombameglepetések országszerte

Infostart
2006. október 2. 09:04
Jelentős ellenzéki előretörés tapasztalható a megyei jogú városokban, több helyütt a rendszerváltás óta hatalmon lévő polgármestert nyugdíjaztak a választók. Míg az előző választáson a 22 megyei jogú városból 16-ban a kormánypártok jelöltjét választották polgármesternek, most a 23 település közül csak 7-nek lesz kormánypárti vezetője.
Békéscsabán

a várost 1990 óta vezető SZDSZ-es Pap János egyértelmű vereséget szenvedett a Fidesz-KDNP és Vállalkozók Pártja által támogatott Vantara Gyulával szemben.

Debrecenben Kósa Lajos hatalmas fölénnyel, a szavazatok 73,9 százalékával védte meg ismét polgármesteri címét.

Dunaújvárost sikerült megtartaniuk a szocialistáknak, Kálmán Andrásnak a szavazatok valamivel több mint egyharmada is elég volt az ismétléshez.

Eger a szocialisták egyik fájdalmas vesztesége: Nagy Imre eddigi városvezető mintegy 5 százalékkal alulmaradt az Egri Lokálpatrióta Egyesület jelöltjével, Habis Lászlóval szemben.

A legújabb megyei jogú várost, Érdet sikerült megszereznie az ellenzéknek. T. Mészáros András mintegy 800 szavazattal kapott többet, mint az MSZP jelöltje, Döcsakovszky Béla. Utóbbi vereségéhez minden bizonnyal jelentősen hozzájárult, hogy az SZDSZ-es Csőzik László is indult a választáson, és 1800 szavazatot kapott.

Győrt elvesztették a szocialisták, az eddigi polgármester, Balogh József nem indult, Kun András pedig sima vereséget szenvedett a Fidesz-KDNP jelöltjével, Szöul olimpiai bajnokával, Borkai Zsolttal szemben.

Hódmezővásárhelyen nem történt meglepetés, az eddigi polgármester, a Fidesz és az MDF támogatásával induló Lázár János a szavazatok több mint 72 százalékával őrizte meg a posztját.

Kaposváron is egyértelmű a helyzet, az ellenzéki pogármester, Szita Károly a szavazatok mintegy kétharmadával győzött a korábbi tárca nélküli miniszterrel, Kolber Istvánnal szemben.

Kecskeméten Szécsi Gábornak nem jött be az oldalváltás, a polgármestert 2002-ben még az ellenzék támogatásával választották meg, most viszont a kormánypártok jelöltjeként próbálkozott, sikertelenül. A győztes a Fidesz jelöltje, Zombor Gábor lett.

Miskolc a szocialisták fellegvára maradt, Káli Sándor polgármester újabb négy évre megőrizte polgármesteri tisztét.

Nagykanizsán az ezúttal függetlenként próbálkozó - 2002-ben MSZP-színekben győző - Litter Nándor polgármester nem tudott ismételni, a befutó a Fidesz-KDNP jelöltje, Marton István lett.

Nyíregyháza szocialista vezetésű maradt, Csabai Lászlóné a szavazatok valamivel több mint felével védte meg a címét.

Pécsett az MSZP-nek sikerült Toller László helyettesítése, igaz, Tasnádi Péter csak 287 szavazattal előzte meg a Fidesz-KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület jelöltjét, Páva Zsoltot. Utóbbinak valószínűleg nem jött jól, hogy MDF-es riválisa akadt.

Nagy meglepetés történt Salgótarjánban: az MSZP jelöltje, Dóra Ottó 210 szavazattal kapott ki az Fidesz-KDNP jelöltjével, Székyné Sztrémi Melindával szemben.

Sopronban is fordulat következett be: a várost eddig vezető, MSZP-SZDSZ-es támogatottságú Walter Dezső alulmaradt a Fidesz-KDNP jelöltjével, Fodor Tamással szemben.

Szegedet viszont nagy magabiztossággal megtartotta a koalíció, Botka László pedig a város első újraválasztott polgármestere lett a rendszerváltás óta.

Székesfehérváron is marad az eddigi polgármester, az MSZP, az SZDSZ és a Fehérvári Polgárok Egyesülete támogatásával induló Warvasovszky Tihamér a szavazatok valamivel több mint felét gyűjtötte be.

Szekszárd is az SZDSZ nagy veszteségei közé tartozik, az 1990 óta polgármester Kocsis Imre Antal sima vereséget szenvedett az ellenzék jelöltjével, Horváth Istvánnal szemben.

Szolnokon is váratlan fordulat történt: a Fidesz-KDNP jelöltje, Szalay Ferenc - aki korábban vezette már a várost - 261 szavazattal előzte meg Vass Lajost, aki így sikertelenül próbált a szocialista polgármester, Botka Lajosné örökébe lépni.

Szombathelyet sikerült a koalíciónak megtartania, Ipkovich György 322 szavazattal szerzett több ellenzéki riválisánál, Molnár Miklósnál.

Tatabányán 1990 óta csak a polgármester pártállása változott, a személye nem, a választók pedig úgy döntöttek, hogy az ezúttal már a Fidesz támogatásával induló Bencsik János vezesse továbbra is a várost.

Veszprém az SZDSZ harmadik nagy vesztesége, az 1990 óta a települést irányító Dióssy László sima vereséget szenvedett a Fidesz-KDNP jelöltjével, Debreczenyi Jánossal szemben.

Zalaegerszegen nem történt trónfosztás, a Fidesz, a KDNP és a Nemzeti Fórum által támogatott Gyimesi Endre a szavazatok több mint 60 százalékával védte meg polgármesteri címét.