Akiknek nem kellett izgulniuk - az ország legfölényesebb győzelmei

Infostart
2006. október 2. 12:39
Több mint ötszáz, főleg kis lélekszámú településen egyáltalán nem kellett izgulniuk a polgármester-jelölteknek, hiszen egyedül indultak a tisztségért. Vannak azonban olyan 10 ezer lakosnál nagyobb városok is, ahol ellenjelölttel szemben is elsöprő győzelmet tudtak aratni a szinte kivétel nélkül ellenzéki politikusok.

Ezt a vetélkedést Bóka István, Balatonfüred újraválasztott polgármestere - egyben parlamenti képviselője - nyerte, akit a választópolgárok 82,29 százaléka támogatott, az MSZP-SZDSZ jelöltjével, Szalai Gábor Ferenccel szemben.

A képzeletbeli ezüstérmet Fazekas Nándor veheti át, akit Karcagon a szavazók 79,78 százalékának bizalmát nyerte el, az MSZP-s Kasuba Jánosnak be kellett érnie a voksok egyötödével.

Nem panaszkodhat Tóth Imre sem, a Fidesz, az MDF, a Kisgazda Polgári Egyesület és a Nyugdíjas Egyesület támogatását élvező politikus Sarkadon a szavazatok 78,31 százalékát zsebelte be, a maradékot névrokona, Tóth István kapta.

Nem sokkal maradt el Tóth Imrétől Bebes István sem, aki a Fidesz, a KDNP, az MDF és a Polgári Összefogás jelöltjeként Körmenden a szavazatok 78,24 százalékát kapta.

A tiszakécskei Kovács Ernőnek sem kellett lerágnia a körmét izgalmában, a Fidesz jelöltjének 77,79 százalékos szavazataránya több mint meggyőző.

Nem csak a pártok jelöltjei nyerhetnek elsöprő fölénnyel, bizonyíték erre Marenics János, aki függetlenként indulva 77,38 százalékot kapott a jobboldali pártok által jelölt Szalai Ottóval szemben. Győzelméhez persze hozzájárulhat, hogy MDF-es indulóként az országgyűlési választások első fordulója után visszalépett, de nem mondta el, kinek a javára, valamint részt vett Gyurcsány Ferenc helyi választási gyűlésén. Siklóson mindenesetre ezúttal nem indult kormánypárti jelölt.

Szarvason Babák Mihály aratott fölényes sikert, a Fidesz, az FKgP és a Nemzeti Fórum támogatásával a szavazatok 75, 54 százalékát kapta, az MSZP jelöltjének meg kellett elégednie a szavazatok negyedével.

A 10 ezer lakosnál nagyobb városok közül egyedül Szeghalomban örülhetett kormánypárti politikus fölényes győzelemnek. Macsári József, az MSZP és az SZDSZ támogatásával 74,74 százalékot ért el ellenzéki riválisával szemben.

Ebben a településkategóriában kiemelhető még a fideszes Kőszegi Zoltán dabasi, 73,72 százalékkal-, valamint a monori, szintén fideszes Pogácsás Tibor 73,49 százalékkal elért győzelme.

Két olyan, 10 ezer nagyobb lélekszámú város volt, ahol csak egy jelölt indult. A független Tabányi Pál Maglódon, és az MDF-es Juhász Zoltán Nagykállón természetesen 100 százalékos eredményt ért el.

Kósa, Lázár, Szita sem izgult

A megyei jogú városok közül mindhárom esetben a regnáló jobboldali polgármesterek örülhettek fölényes győzelemnek. A legsimább Kósa Lajos 73,9 százalékos győzelme volt, Debrecen vezetője erős felhatalmazást kapott a következő négy évre.

Nem sokkal maradt el tőle egy másik jobboldali fellegvár, Hódmezővásárhely polgármestere sem. Lázár János, aki egyben városa országgyűlési képviselője is, a szavazatok 72,17 százalékát kapta.

A kaposváriak is meg lehetnek elégedve Szita Károly munkájával, a Fidesz politikusa a szavazatok 66,26 százalékával utasította maga mögé a volt tárca nélküli minisztert, Kolber Istvánt.