"Mindegyik párt megmagyarázza majd, miért ő nyerte a választásokat"

Infostart
2006. szeptember 29. 07:41
A Gyurcsány-beszéd nyilvánosságra kerülése és az azt követő események elsősorban a szocialista pártnak kedveztek: nagymértékben csökkentették az addigi ellenzéki fölényt - vélekedett Giró-Szász András politikai szakértő. A Századvég Alapítvány igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában megjegyezte: egyes területeken fordulatot is hoztak a kormánypártok javára az események.

A Gyurcsány-beszéd nyilvánosságra kerülését követő események politikai meglovaglásával az MSZP-nek sikerült nagymértékben csökkentenie az ellenzékkel szembeni hátrányát a nagyvárosokban és a fővárosban. Egyes helyeken fordulat is bekövetkezett a kormánypártok javára, ami azt jelenti, hogy messze nem olyan egyértelmű az ellenzéki fölény - mondta Giró-Szász András.

Mindkét nagy párt programjában van végrehajtandó elem

A politikai szakértő szerint mindkét nagy politikai erő programjában vannak olyan elemek, amelyek teljesen életszerűek és végrehajtandóak. "Az biztos, hogy számtalan példát látni járulékcsökkentésre Európában, azonban az is hozzátartozik, hogy ez csak akkor működött, ha nagyon komolyan szabályozták és újragondolták az elosztórendszert, akár a nyugdíjak, akár az egészségügy, akár a közigazgatás kapcsán".

Giró-Szász András szerint a kettő egyvelege, összegyúrása lehetne akár egy megoldás. "Ez azonban csak akkor hoz eredményt" - jegyezte meg a politológus - "ha politikai pártok minimálisan meg tudnak abban állapodni, hogy nem támadják éjjel-nappal a kormány ilyen típusú kormányzati döntéssorozatát és a saját választóikat nem viszik azzal szembe, mert ha nincs társad támogatottsága egy ilyen programnak, akkor az semmi más, mint papírhalmaz."

Csak polgármestereket választunk...?

A Századvég Alapítvány igazgatója szerint az vasárnapi szavazás pusztán polgármesterek megválasztásáról és helyhatósági közgyűlések összetételének kialakításáról szól.

"Az, hogy a politikai pártok mindezt hogy fogják magyarázni, az egy nagyon sajátos és egy nagyon sokféleképpen alakítható játszma. Az elmúlt 16 év bebizonyította azt, hogy bárhogy is alakulnak az önkormányzati választások, mindegyik politikai erő meg tudja magyarázni a saját szempontjából, hogy miért ő nyerte meg a választásokat" - mutatott rá Giró-Szász András.

... vagy többről van szó?

Wéber Attila szociológus szerint ugyanakkor jóval többről van szó, mint egy általános önkormányzati választásról.

"Az elmúlt 16 évben nem fordult elő, hogy önkormányzati választások idején a magyar politika világszerte a címlapokra kerüljön. Még ha ez egy sajnálatos történet miatt alakult is így, a magyar belpolitika is bizonyos értelemben a világpolitikai porondra került. Nem lehet tehát jelentéktelennek tartani ezt a választást, annál is inkább, mert egy szociális válságjeleket mutató folyamat érlelődik Magyarországon, és nem nagyon látjuk, hogy mi lesz ennek a vége" - fogalmazott Wéber Attila.

A szociológus szerint a választás nem lényegtelen abból a szempontból sem, hogy a pártokon belüli erőviszonyok hogy alakulnak, és a jövőre nézve az sem lényegtelen, hogy a pártok közötti erőviszonyok hogyan változnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Giró-Szász András és Wéber Attila a választásokról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Giró-Szász András a Gyurcsány-beszéd politikai hozadékáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást