Elkúrtuk - újabb titkok 4.: "ebbe bele lehet bukni"

Infostart
2006. szeptember 29. 05:37
Az MSZP májusi, balatonőszödi frakcióülésén többen is a készülő Gyurcsány-csomag kockázataira hívták fel a figyelmet. Tatai-Tóth András arra emlékeztetett, hogy 2002-ben a parlament alakuló ülése előtt "köpködtek, hazaárulóztak bennünket". Veress József szerint "ebbe bele lehet bukni". Veres János pénzügyminiszter arról beszélt, hogy érdemben 25 hónap munka állhat a kormány előtt.
Tatai-Tóth András

: "Négy évvel ezelőtt, amikor bejöttünk az alakuló ülésre a parlamentbe, mintegy vesszőfutás tüntető sorfala között vonultunk be. Köpködtek, hazaárulóztak bennünket, aztán lezárták az Erzsébet-hidat és szavazatok újraszámlálását követelték, és így tovább. Egy ilyen politikai légkörben volt szükség a Száz lépés program, sok esetben szakmailag nehezen indokolható egyenlősdi ötven százalékos emelésére és egyébre, mert nem voltunk benne biztosak, hogyha nem lesz politikai konszolidáció, akkor egyáltalán érdemben tudunk kormányozni. Én az alapvető különbséget a két győzelem között ebben látom, hogy ma lényegesen nagyobb politikai tőkével kezdhetünk neki a kormányzásnak."

Vitányi Iván: "Meglehet, hogy egyik helyen azt kell mondanunk mondjuk, már elkezdtem felírni, hogy hogy lehet ezt előadni, hogy: a kelet- és kelet-közép-európai ökonómiai fejlődés félperifériás viszonyainak és anorganikus voltának paraméterei miatt a helyzetünket szignifikánsan jellemzi az officiális szektorok dominanciája (derültség, taps.) Másutt ezt úgy mondjuk, hogy: baszd meg, túl nagy a bürokrácia (derültség). (...) Igen, az egyik kérdés az egyik tizenöt év. Hogy mindazt, amiről most beszélünk, azt tudjuk tizenöt évvel ezelőtt is. Ki nem tudta tizenöt évvel ezelőtt, hogy az egészségügynek ezt a szervezetét, a borravalóra épített álságos rendszerét fel kellene váltani egy jobbal. Miért nem tette meg tizenöt év alatt, tizenhat év alatt egyik kormány sem? Tudtuk-e vagy nem tudtuk, hogy a bürokrácia nagy? Hát az egész hogyhívják, az egész ellenzék, az egész rendszerváltás azt mondta, hogy a Kádár-rendszer eszméletlen bürokráciát épített. Kisebb ma a bürokrácia vagy a hivatali szervezet vagy nagyobb? Nagyobb. Ki építette ezt? Minden kormány építette. Tehát saját magunkkal kell szembenézni a történelemben."

Földesi Zoltán: "A kérdésem konkrétan, miniszterelnök úr, az, hogy készülünk-e, készül-e a kormány arra, hogy egyetlenegy kétharmados törvényt nem fog elfogadni a Ház. És akkor mi van? (...) Szeretném tehát ezért megkérdezni, hogy készülünk arra az eshetőségre, hogy mi van akkor, ha mindenünket elgáncsolja az ellenzék.

Gyurcsány Ferenc: Minden kétharmados előterjesztés úgy készül, hogy van egy B-verzió, hogyha nemet mondanak, akkor mit lehetne megvalósítani és milyen technikával, feles törvénnyel. Minden így készül."

Veress József: "A másik, hogy amit itt a Feri az elején elmondott, szóval ez elég kockázatos, ez kétségtelen tény. Ebbe bele lehet bukni. Bele lehet bukni 2010-ben. Én csak azt szeretném, hogyha szembenéznénk azzal a sokszor hangoztatott, de szerintem nem igaz kijelentésünkkel, hogy végre egyszer ezen a választáson Magyarország népe nem valami ellen, hanem valami mellett szavazott. Magyarország népe ezen a választáson is valami ellen szavazott. Az ellen szavazott, hogy Orbán Viktor újra a kezébe kapja a hatalmat. Azt gondolom, hogy nem annyira a mi elmúlt négyéves érdemeink, hanem inkább Orbán Viktor hibái voltak azok, amitől megnyertük, és én azt szeretném, hogy 2010-ben a saját érdemünkből tudnók újra megnyerni a választást. Igen, kockázatos a dolog, el lehet veszíteni, de ha nem csinálunk semmit, és őszre a nemzetközi pénztőke kirúgja a forint alól a sámlit, akkor tuti, hogy elveszítjük a 2010-es választást."

Török Zsolt: "Ha őszinték akarunk lenni, akkor 1990 után 2004. május elsején eldöntöttük a dolgot, mert amikor aláírtuk azt a bizonyos csatlakozási szerződést, azt mondtuk, hogy megcsináljuk az euróra való áttérést. Ennek pedig olyan kemény feltételei vannak, amiket művészi módon sikerült eddig elhozni, és ezért azt hiszem, csak köszönet illeti mindazokat, akik ezt a művészi diplomáciai trükköt eljátszották az elmúlt két évben, de azt hiszem, azzal tisztában kell lennünk, hogy ez év szeptemberében Gyurcsány Feri legügyesebb trükkjeire is azt fogják mondani, hogy no way, nincs tovább, barátaim. Vagy hitelesen bemutatjátok, hogy hogy fogtok áttérni az euróra, vagy - és a legrosszabb eset az, hogy veletek statuálunk példát és leállítjuk a támogatások folyósítását. Na, azt nem kívánom magunknak."

Veres János: "Ezt a választás úgy nyertük meg, hogy érdemben tíz hónap cselekvés volt ezt megelőzően, most ennek a két- és félszerese van előttünk, ilyen értelemben aktív cselekvésként mozgástérrel, mert addig nincs mozgástér, tagadhatatlan. Azt gondolom, hogy ennek elégnek kell lennie. Ezek az emberek, akik meg tudták csinálni ezt az ezt megelőző győzelmet, meg fogják csinálni a 2010-es győzelmet is, és teljesen bizonyos vagyok benne, hogyha most kellő bátorsággal és kellő határozottsággal építjük fel azt, amit csinálnunk kell, akkor az önkormányzati választás is a mienk."

Schvarz Tibor: (Az egészségügyi átalakítás kapcsán) "Nagyon nagy lesz a demagógia. Higgyétek el, hogy térdig gázolunk a demagógiában itt az átalakulás kapcsán. Rögtön befejezem. És ha nem tudjuk úgy kiegyensúlyozni az egészet, hogy adunk is valamit, tehát nemcsak megszorítás lesz: receptdíj, vizitdíj, kórházdíj, hanem a beteg érzi valamilyen módon, hogy ő kevesebbet várakozik, jobb kórházba kerül, jobb ellátást kap, de ehhez mi kell? Több műszer, több nővér, több orvos, több pénz. Tehát ezt ki kell úgy egyensúlyozni, hogy a beteg érezze, hogy az a javát akarta, és nemcsak az lesz, hogy csak itt levágunk és ott levágunk. Én arra kérlek benneteket, hogy senki ne rettenjen vissza. Nem egy könnyű menet lesz, és mondom, térdig járunk majd a demagógiában, erre kéne, hogy erősödjünk fel és próbáljuk ezt végigcsinálni".