A kábítószer és a prostitúció is minket gazdagít

Infostart
2006. szeptember 29. 07:09
Az uniós elvárásoknak megfelelően a jövőben az illegális tevékenységek - a drogkereskedelem, prostitúció - is helyet kapnak a nemzeti össztermékben. A 2000-ig visszamenőleg kiszámolt új adatok a KSH illetékesei szerint jobban türközik majd a magyar gazdaság teljesítőképességét.

A Népszabadság arról ír, hogy a drogpénz is beszámít a GDP -be. Magyarország uniós elvárásoknak megfelelően módosítja hétfőtől a GDP számítási rendszerét. Az új elszámolási rendszerben az illegális tevékenységek - a drogkereskedelem, prostitúció - is helyet kapnak a nemzeti össztermékben. A GDP - statisztikák általában mindenütt - így Magyarországon is - tartalmazzák a szürke - vagy feketegazdaság becsült hozzájárulását a gazdasági teljesítményét, ám annak mértéke eddig nem jelent meg tételesen a kimutatásban. A 2000-ig visszamenőleg kiszámolt új adatok a KSH illetékesei szerint jobban türközik majd a magyar gazdaság teljesítőképességét. Az illegális tevékenységek eredményének beillesztése mellett változik a GDP - növekedés számításának rendje és korszerűbb módszerrel mérik az állami oktatás és egészségügy kibocsátását is.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy évek óta folyamatosan nő a lánctartozások rabjává váló építőipari vállalkozások száma, a kifizetetlen követelések összese pedig egyes becslések szerint ma már eléri a százmilliárd forintot. Magyarországon közel százezer céget tartanak nyilván az ágazatban, ami szintén egészségtelen, hiszen normális szám maximum pár tízezer lenne.

A Napi Gazdaság "Nagyot szólt a kamatadó" címmel közöl írást. A szeptember 1-jén életbe lépett kamatadó hatására a háztartások alaposan átrendezték befektetéseiket - állapítja meg a MNB legfrissebb jelentése, megjegyezve, hogy jelentős összegek áramlottak befektetési jegyekbe is. A látra szóló és folyószámla betétek illetve az éven belüli betétek állománya augusztusban az előző hónaphoz képest 533,0 milliárd forinttal csökkent, az éven túli lejáratra lekötött betétek állománya viszont 289,5 milliárd forinttal nőtt.

A Világgazdaság arról ír, hogy világpremierrel, sorozatgyártásra érett hidrogénautóval jelentkezett a BMW a most nyílt párizsi kiállításon. A fosszilis energiahordozóktól függetlenedni kívánó iparág több márkája is bemutatott alternatív üzemanyagokkal hajtott modelleket. A dél-korai márkák Európában erősítik az exportjukat, a megizmosodott koreai valuta miatt azonban csökkent amerikai jövedelmezőségük. A Peugeot Citroen csoport bejelentette költségcsökkenés miatt egy év alatt 10 ezer embert bocsát el, és nem építi meg nagyszombati gyárának második üzemét.

Az Index.hu írása szerint gyakorlatilag kórokozómentes az a komputeres egér, amelyet egy amerikai cég kínál a fertőzésektől rettegő számítógépezőknek. A vezeték nélküli lézeres egér képes a felületén megtapadó baktériumok, gombák és vírusok 99 százalékának az elpusztítására. A fertőtlenítő hatást egyébként ezüstből és titán-dioxid nanorészecskékből készített, hajszálnál jóval vékonyabb borításának köszönheti. A gyártó szerint a kórokozómentes egérnek elsősorban könyvtárakban, iskolában vehetik jó hasznát, vagyis mindazokon a helyeken, ahol sokan használják ugyanazt a számítógépet.

A portfolio.hu arról ír, hogy nem mérséklődik a tőkeáramlás Kelet-Közép-Európába. A régiónk ingatlanpiacára beáramló külföldi tőke 2006 első félévében 3.9 milliárd euró volt, ami mintegy 26%-kal múlja felül az előző év azonos időszakát. A feltörekvő balkáni és az egyre aktívabb orosz piac ellenére továbbra is a három legérettebb és legidősebb piacokra, Csehországba, Magyarországba és Lengyelországba áramlik a legtöbb tőke. A külföldi intézményi befektetők elsősorban az A-kategóriás irodaházak és a plázák iránt mutatnak élénk érdeklődést. A legtöbb pénzt az osztrákok, a britek és a németek fektették be az elmúlt félévben, azonban egyre több lengyel tőke is érkezik a régió más ingatlanpiacaiba.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást