Kampány: van aki mézet oszt, van aki vásárlási utalványt

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 28. 13:22
Ajándékok osztása miatt a választási eljárás megsértésével vádolják a dabasi fideszes, illetve az V. kerületi szocialista polgármesterjelöltet.

A Pest Megyei Területi Választási Bizottság határozatra szerint választási eljárást sértett Dabas fideszes polgármestere, mivel olyan mézet osztott a város idős lakosainak, amelynek címkéjén saját arcképe látható - közölte a kifogást kezdeményező Dabasi Lokálpatrióta Egyesület polgármesterjelöltje.

Ács Ferenc elmondta, hogy a polgármester három tonna mézet juttatott el a város 60 éven felüli választópolgárainak.

Hozzátette: az önkormányzati pénzből finanszírozott ajándékcsomagról úgy tűnhet, hogy a polgármester saját nevében adományozta azt, ez a megtévesztés pedig etikátlan.

Kőszegi Zoltán polgármester közölte, hogy a korábbi évek hagyományai szerint az Idősek Világnapja alkalmából szeptember végén ajándékcsomaggal lepik meg a helyi nyugdíjasokat, ennek anyagi fedezetét az önkormányzati testület szavazza meg.

Hozzátette: a címkén Dabas címere mellett azért szerepel az arcképe, mert második ciklusban ő áll a város élén. A politikus a választási bizottság döntése ellen fellebbezni kíván.

Vásárlási utalvány a belvárosban

Az MSZP és az SZDSZ léptesse vissza Steiner Pált, V. kerületi közös polgármesterjelöltjét - kérte Nyitrai Zsolt (Fidesz) és Rubovszky György (KDNP) arra hivatkozva, hogy egy belvárosi, az idősek számára elérhető támogatásokat, valamint egy 500 forintos vásárlási utalványt tartalmazó füzet, valójában közpénzből kiadott pártkiadvány, amely alkalmas a választói akarat jogellenes befolyásolására.

"Nem kérünk mást a közös nyilatkozat aláírása után az MSZP-től és az SZDSZ-től, csak azt, hogy tartsák be azt, amit percekkel ezelőtt aláírtak, fejezzék be, szüntessék meg a közpénzből folytatott pártkampányt, amelyik alkalmas arra, hogy anyagi előnyök kilátásba helyezésével befolyásolja jogellenesen a választói akaratot" - fogalmazott Nyitrai Zsolt.

A Fidesz kampányigazgatója felidézte, hogy volt már precedens, hiszen a soproni időközi országgyűlési választásokon szintén egy 500 forintos vásárlási utalvány miatt, az ottani kormánypárti képviselőjelöltet, Kránitz Lászlót visszaléptették.

Rubovszky György, a KDNP frakcióvezető-helyettese arról beszélt, hogy az V. kerületi jegyző, akinek nevében kiadták a füzetet, nem tud a kiadványról.

A kiadványban az szerepel, hogy az idősek napja alkalmából állította össze a polgármesteri hivatal.

Nyakó István, az MSZP szóvivője közölte: a kiadványt az V. kerületi jegyző, és nem a polgármester jegyzi.

Az idősek napja alkalmából összeállított kiadványban a hivatal tájékoztatja a kerületben élő nyugdíjasokat, időseket, hogy milyen szolgáltatásokkal áll a rendelkezésükre - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy az önkormányzat egyik közhasznú társasága a bevételéből, a hasznából valóban belerakott egy ötszáz forintos vásárlási utalványt a kiadványba.