A koalíció emelte a tétet: már nem csak az önkormányzatokról szól a választás

Infostart
2006. szeptember 28. 21:42
Miközben a pártok teljesen másként vélekednek az önkormányzati választások tétjéről, a politikusok egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a szavazásnak. A Fidesz szerint a voksolás népszavazásként is értelmezhető, a kormánypártok a nyugalom megerősítését várják.

Október elsején polgármestereket és képviselőjelölteket választanak a szavazók, tehát közjogi értelemben kizárólag a helyi hatalmi megosztásról döntenek. A választás tétje az, kik vezetik majd az ország 3200 települését, kik kerülnek be a helyi önkormányzatokba, és kik lesznek a megyei közgyűlések tagjai.

Orbán Viktor szerint népszavazás is lesz

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke korábban azt mondta: az október elsejei választás népszavazásként is értékelhető lesz, ahol a választók Gyurcsány Ferencről és kormányáról mondanak véleményt.

Az ellenzéki párt úgy véli: ez egy megfelelő és alkotmányos fórum arra, hogy a kormány ellen tiltakozók itt is kifejezhessék ellenérzésüket, a baloldal munkáját, - vagy ahogy Orbán Viktor fogalmazott - hazugságait illetően.

A kormánypártok szerint a békesség a tét

Az elmúlt napokban a kormánypártok látványosan emelték a tétet. Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő szeptember 20.-án, szerdán még azt mondta: "Orbán Viktor nincs tudatában annak, amit mond. (...) Az önkormányzati választások tétje, hogy kik lesznek polgármesterek, és milyen helyi képviselőtestületek jönnek létre. Ezt igazolja az is, hogy az ország több mint 2700 településén független jelöltek vannak, tehát az ott elért eredmény a pártok számára nem jelent semmit".

A kisebbik kormánypárt fővárosi főpolgármester-jelöltje csütörtökön már azzal kampányolt, hogy megnőtt a választások tétje. Demszky Gábor úgy fogalmaz: "Békés építkezés vagy vandál rombolás, nyugalom vagy állandó polgári körös demonstrációk, képviseleti demokrácia vagy utcai hőbörgőkkel kiprovokált politikai állóháború - ez most már a tét".

MSZP: csattanós választ adhat

Simon Gábor, az MSZP országos választmányi elnöke szintén emelte a választás tétjét. A politikus szerint a vasárnap leadott voksok csattanós választ adhatnak az utcán politizálóknak, hiszen a zavargások után már a félelem nélküli életről is szól a választás.

Simon Gábor hangsúlyozta: a szavazatok megmutathatják, mit gondolnak az emberek azokról, akiket hatalmi ambícióik semmitől sem riasztanak vissza, és revánsnak képzelik az önkormányzati választást tavaszi vereségükért.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint viszont az emberek nem pártokról döntenek, hiszen a jelöltek többsége függetlenként indul a választáson.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást