Nem kértek engedélyt a hétvégére a Kossuth téri tüntetők

Infostart
2006. szeptember 27. 15:58
Nem kértek engedélyt kulturális rendezvény hétvégi megtartására a Kossuth téri demonstráció szervezői - közölte a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottságának elnöke.

Endrédy István az InfoRádióban azt mondta: a testület szerdai, cikluszáró ülésének végéig nem kaptak kérelmet az ügyben.

A politikus hangsúlyozta: kulturális jellegű közterület-használathoz szükség lenne a bizottság engedélyére.

Endrédy István felhívta a figyelmet arra is, hogy már két hete hozzájárultak ahhoz, hogy a Kossuth teret a Miniszterelnöki Hivatal használja október 20. és november 4. között, míg a rendőrségre érkezett bejelentésben - tudomása szerint - október 25-ig jeleztek a térre tüntetést.

Ha rendezvények egymás mellé kerülnek, akkor a rendezők szoktak megállapodni arról, hogyan használják ugyanazt a teret. A Miniszterelnöki Hivatal megkapta a közterület-használati engedélyt, és színpadokat, berendezéseket akar felállítani - tette hozzá a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottságának elnöke.

Endrédy István szerint ha a rendezők nem tudnak megegyezni, akkor a tüntetők útban lévő színpadát el lehet bontani, a tüntetőket azonban nem lehet eltávolítani, hiszen nyílt rendezvényekről van szó.

Tudják, mit kell tenni

Ha a hétvégén kampánycsendsértést követnek el a Kossuth téren a tüntetők, akkor a rendőrség az előre elkészített intézkedési terv szerint jár el - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádióban.

Garamvölgyi László a rendőrségi vezetők értekezlete után közölte: összeállították azoknak a jogszabályoknak a listáját, amelyek alapján a rendőrség intézkedhet a hétvégén.

A kulturális rendezvényre a főváros rendelete az irányadó, vagyis a fővárosnál kell ezt engedélyeztetni - tette hozzá a szóvivő.

Mindenképp kampánycsendsértés?

Korábban a Kossuth téri demonstráció szervezői közölték, hogy kulturális rendezvénnyé alakul át a hétvégére a tüntetés.

Tóth Zoltán, a Közép- és Kelet-Európai Választási Szakértők Szövetségének főtitkára az InfoRádióban korábban azt mondta: kampánycsendsértésnek minősül a Kossuth téri rendezvény, ha az bármilyen formában folytatódik péntek éjfél és vasárnap este között, mert a megmozdulásról mindenki tudja, milyen politikai üzenetet hordoz.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Garamvölgyi László a rendõrség lehetõségeirõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Endrédy István a Kossuth tér használatáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást