Makovecz: addig hozzák létre a kerekasztalt, amíg nem késő

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 27. 20:28
Nem szerepel az Alkotmányban sem az alkotmányozó nemzetgyűlés, sem az ideiglenes kormány intézménye. Ez áll abban a válaszlevélben, amelyet az Országgyűlés elnöke küldött a Kossuth téren elfogadott egyik petíció aláíróinak.

Szili Katalin úgy fogalmazott: a dokumentum egyik szerzőjének, Kelemen András fideszes országgyűlési képviselőnek tudnia kell, hogy az alaptörvény módosítására, vagy új Alkotmány elfogadására kizárólag az Országgyűlés jogosult.

A házelnök úgy véli: a petícióban nem közölték, mi lenne a célja az alkotmányozó nemzetgyűlésnek, így a javaslat sem tárgyalásra, sem szándékaik megismertetésére nem alkalmas.

Szili Katalin hangsúlyozza: elfogadhatatlan az aláírók által megjelölt 48 órás határidő, és úgy véli: a dokumtentum - stílusa és műfaja miatt - ultimátumnak tekinthető, ami nem méltó az Országgyűléshez.

A házelnök hangsúlyozta, hogy a házbizottság tagjai egyhangúlag kifejezték, hogy az önkormányzati választások nyugodt lefolytatása az egész ország érdeke.

A petíciót többek között Makovecz Imre építész, Melocco Miklós szobrászművész, Papp Lajos szívsebész, és Hargitay András világbajnok úszó írta alá.

Makovecz: addig hozzák létre a kerekasztalt, amíg nem késő

A Kossuth téri demonstrálók és az Új Magyarország Egyesület ismét a hétfőn átadott petíció elfogadását kérték Szili Katalintól, az Országgyűlés elnökétől.

Makovecz Imre újabb levelében úgy fogalmaz: addig kell létrehozni egy kerekasztalt, amíg nem késő.

Makovecz Imre azt írta: azért kezdeményezte a kapcsolatfelvételt a Parlamenttel, hogy az események az utcáról a törvényesség keretein belülre kerüljenek.

Hozzátette: történelmietlen és felelőtlen jogászkodni akkor, amikor az ország bajban van.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást