Kuncze: Gyurcsány élete legjobb beszédét mondta

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 27. 20:42
Gyurcsány Ferencnek ki kell tartania, az SZDSZ ebben támogatja a miniszterelnököt - jelentette ki Kuncze Gábor, a kisebbik kormánypárt vezetője Debrecenben.

A Liberális esték keretében tartott fórumon SZDSZ elnöke arról beszélt, hogy a konvergenciaprogramot "nem szabad az EU-ra fogni", a költségvetés egyensúlyát saját érdekünkben miatt kell megteremteni.

A szabad demokrata politikus úgy látja, hogy "Gyurcsány Ferencben megvan az elszánás e program végigvitelére".

Erről szólt a balatonőszödi beszéde is - tette hozzá. Szerinte a beszéd a szembenézésről szól az eddigi politikai gyakorlattal.

Az SZDSZ addig a kormányban marad, amíg van esély az ország modernizálására, a működésképtelen rendszerek megreformálására - tette hozzá a politikus kérdésre válaszolva.

Úgy vélekedett, nem igaz, amit Orbán Viktor mond, hogy az önkormányzati választás egyben népszavazás lesz.

Az önkormányzati választás a helyi ügyekről szól, ugyanakkor "lehet üzenni azoknak, akik felforgatták az országot" - tette hozzá.

Kuncze Gábor szerint a miniszterelnök zárt körben mondott beszéde elleni tiltakozás nem spontán, hanem előkészített volt.

Orbán Viktor már egy évvel ezelőtt azt mondta, hogy "érzi a puskaporszagot" a levegőben. Akik ott szoktak állni mögötte, azok meg azt mondták, ha nem nyernek a választáson, majd csinálnak forradalmat. Ezen túlmenően Orbán Viktor a választások óta arról beszél, hogy nem legitim a kormány - mondta a szabad demokrata politikus.

Hozzátette: "lehet, hogy a Gyurcsány-beszéd volt a szikra, de olajjal fel volt locsolva minden".

"Egy kézből vezényelt, egy célért folyó demonstráció" zajlik az országban - mondta Kuncze Gábor, aki - mint hozzátette - nem gondolta volna, hogy a rendszerváltás után 16 évvel "Árpád-sávos lobogók alatt szónokol Pozsgay Imre és Szűrös Mátyás, akiket turulvitézek hallgatnak, akiknek tegezében erjesztett kancatej van".
Kuncze Gábor ugyan nem elégedett azzal, ami a politikában történik, de - mint mondta - "ami az utcán történik, az elfogadhatatlan a demokráciában".

"Gyurcsány Ferenc élete legjobb beszédét mondta, és ebbe bukhat bele. Ezért nem mondom én el életem legjobb beszédét" - mondta Kuncze Gábor.