Csütörtökön ne siessen a patikába!

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 27. 18:43
Csütörtökön csaknem az összes magyarországi patika reggel nyolc óra helyett tíz órakor nyit ki - jelentette be Lestyán Balázs, a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) elnökségi tagja. Az egészségügyi miniszter törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezve munkaügyi bírósághoz fordul, és a sztrájk visszavonására szólít fel.

A patikusok így tiltakoznak a kormány patikaliberalizációs elképzelései ellen; a demonstrációt addig folytatják, amíg a kormány vissza nem vonja többi között a patikaalapítás és -működtetés könnyítésére irányuló változtatásait, bizonyos készítmények gyógyszertáron kívüli árusításának lehetőségét és a kötelező kamarai tagság eltörlését - tette hozzá Lestyán Balázs, sajtótájékoztatón.

Elmondta: tiltakozásuk - növekvő időtartamban - addig tart majd, amíg a kormány nem változtat álláspontján.

Arra a kérdésre, hogy "a növekvő időtartam" pontosan mit jelent, és a következő lépés mikorra várható, Hávelné Szatmári Katalin, a kamara elnöke azt mondta: a csütörtöki demonstrációt értékelve döntenek arról, hogy a következő demonstrációt mikor tartják, és az milyen hosszú lesz.

A gyógyszerészek a patikákban lesznek, de csak a sürgősnek minősülő gyógyszerek kiadást vállalják - közölte Lestyán Balázs.

Az MGYK elnökének beszámolója szerint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat "fenyegető leveleket" küldött a gyógyszertáraknak, hogy jogszabálysértést követnek el, ha részt vesznek a demonstrációban.

Hávelné Szatmári Katalin hangsúlyozta: minden gyógyszerész önként vállalta a demonstrációt.

A kamara nem kér mást, minthogy "üljön le velünk az egészségügyi miniszter és arról beszéljen velünk, amit mi a liberalizáció tartalmát illetően szeretnénk, és ne arról, hogy melyik gyógyszereket vigyük ki (a patikákból)" - magyarázta Hávelné Szatmári Katalin.

Szerinte aggályos az is, hogy a jövőben minden olyan szolgáltató vagy forgalmazó, amely majd gyógyszert árusíthat, szabadon állapíthatja meg az árrést, és ezáltal az árat is. Jelenleg az árrés maximált, attól eltérni csak lefelé lehet.

"Törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezek, és felhívom a jogsértő sztrájkfelhívás 2006. szeptember 27-én, az érintettek tájékoztatását lehetővé tevő időpontig, de legkésőbb mai nap 24.00 óráig történő visszavonására" - írta Molnár Lajos egészségügyi miniszter Hávelné Szatmári Katalinnak, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnökének.

A miniszter az 1994-es LI. törvény több paragrafusára is hivatkozva éles hangú levélben fejezte ki: "a kamarai felhívás jogszerűtlen sztrájkfelhívásként minősítendő, mind a sztrájkfelhívást kibocsátó személyét, mind a gyógyszerészek sztrájkban való részvételi lehetőségét tekintve".

Molnár Lajos álláspontja szerint "a kamara legitim sztrájk-kezdeményezési joggal nem is rendelkezik", tekintettel arra, hogy a köztestületként működő szakmai kamarák a sztrájktörvényben nem szerepelnek a sztrájk kezdeményezésére jogosultak körében.

A szaktárca vezetője levelében világossá tette, hogy keresettel fordult a munkaügyi bírósághoz a sztrájk jogellenességének megállapítása érdekében.

Hozzáteszi: ha a kamara a felhívásában foglaltaknak az általa megadott határidőn belül nem tesz eleget, akkor élni kíván "a kamarai törvény 28. paragrafusának 3. bekezdésében meghatározott jogkörével".

Ebben az esetben "a jogsértő helyzet megszüntetése érdekében" ezen a jogcímen is haladéktalanul bírósághoz fordul "a jogsértő kamarai felhívás bíróság általi hatályon kívül helyezése céljából".

A tárcavezető levelére reagálva Hávelné Szatmári Katalin kamarai elnök este azt mondta, hogy a Magyar Gyógyszerész Kamara nem hirdetett sztrájkot, tehát azt nem tudja visszavonni.

"Arról van szó, hogy háromezer gyógyszerész elhatározta, hogy amennyiben nem ül le velük a miniszter tárgyalni, akkor demonstrálni fog. Ez egy közfelkiáltással hozott döntés, kamarai határozat nincs is róla, tehát a kamarával szemben sem áll meg a törvényességi felügyeleti eljárás" - közölte a köztestületi elnök.

Hozzátette, minden gyógyszerész felveszi a munkát csütörtökön reggel és minden sürgős gyógyszert kiadnak a betegeknek.