A politika már az óvodákba is beférkőzött

Infostart
2006. szeptember 27. 05:46
A Gyurcsány-beszéd és az azt követő tüntetések, úgy tűnik vihart kavartak az oktatási intézményekben is. Az InfoRádió tud olyan óvodáról, ahol az igazgató megtiltotta, hogy az óvónők politikai kérdésekről váltsanak szót a szülőkkel, és hallott olyan iskoláról is, ahol az intézményvezető közölte: "ha a diákok politikai rendezvényeken vesznek részt, annak következményei lesznek". Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa szerint ez alkotmányellenes.

Azt kell látnunk, értenünk, hogy a demokrácia alappillére a jog uralma, az iskola pedig a demokrácia része. A demokrácia egyik legfontosabb alaptétele, hogy csakis szabad választásokon dől el: a helyi társadalmunkban most, az önkormányzati választásokkor a megjelenő sok-sok érdek közül melyek lesznek a meghatározók. Az oktatási szereplők ebből a körből nem nagyon vonhatják ki magukat. Butaságnak tartom, hogy a tanítás előtt vagy után a pedagógusok ne beszélhessenek a szülőkkel. Ez botorság.

Életkori határok sincsenek? Például egy nagykorú főiskolás vagy egy kiskorú gimnazista kimehet ugyanúgy a Kossuth térre minden további nélkül, központi direktívát ez ügyben nem szabad elrendelniük az iskolavezetőknek?

Ha ezt megtennék, akkor alkotmányt sértenének, ugyanis a gyülekezési jog, a véleménynyilvánítás szabadsága életkortól függetlenül mindenkit megillet. Pont az a baj, amikor az iskolák valamit ebben a kérdésben tesznek: vagy azt mondják, hogy a gyerekek menjenek, vagy megtiltják, hogy menjenek, vagy retorziókat helyeznek kilátásba, ha valamit tesznek. Ne értsenek félre, én nem akarok senkit a tüntetésre buzdítani, de az alkotmányos jogok gyakorlása az még az egészen kicsi gyermekeket is megilleti. Nincs az Alkotmányban semmiféle életkori korlát ezzel szemben.

Vegyünk egy életszerű példát: hazamegy egy diák, és elpanaszolja édesanyjának, hogy nem engedik ki a Kossuth térre, retorziókkal fenyegetik. Mit tehet ilyenkor a szülő, a gyerek?

Én sokszor érteni vélem azt a fajta félelmet, ami igazgatókkal, tanárokkal szemben a szülőkben, diákokban megfogalmazódhat, de mégiscsak valamiféle vitával lehet előre jutni, nem? Érdemes a vita előtt kérdezni: kedves igazgató úr, kedves igazgató asszony, mire hivatkozással mondja azt, hogy a gyerekem itt vagy ott legyen, vagy ne legyen? Ilyenfajta kinyilatkoztatásokkal nem lehet iskolákat vezetni. Nagyon furcsa, hogy 2005-öt az Európa Tanács a demokráciára nevelés évének nyilvánította, és Magyarországon erről alig hallottunk, és alig volt ezzel kapcsolatban bármiféle akció. Az iskola például a demokráciára nevelés egyik terepe kellene, hogy legyen, és az egyik legfontosabb, ami demokráciában előfordulhat, az a vita maga.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást