Szakértői kormány: ligaválogatott vajaskenyér-túrán?

Infostart
2006. szeptember 26. 18:33
Etikátlannak és nevetségesnek tartja több politikus és szakember, hogy a Nézőpont Intézet őket nevezte meg egy szakértői kormány tagjaként. Az InfoRádió által megkérdezettek szerint komolytalan a felkérés.

Alkotmánybíró nem lehet a kormány tagja - reagált az Alkotmánybíróság elnöke sajtófőnökén keresztül arra, hogy a Nézőpont Intézet Bihari Mihályt tudná elképzelni egy egyéves mandátumú szakértői kormány miniszterelnökeként.

A szervezet által összeállított kormánynévsorban jobboldali és baloldali politikusok, szakértők is szerepelnek, egyikük sem tudott viszont arról, hogy felmerült a nevük egy szakértői kormány lehetséges tagjaként.

Surányi György: komolytalan a felvetés

A Nézőpont Intézet a CIB Bank Rt. igazgatóságának elnökét látná szívesen a pénzügyminiszteri poszton. Surányi György az InfoRádiónak elmondta, a szervezet nem kereste meg őt, és komolytalannak tartja a felvetést, így nem is kívánta azt kommentálni.

Bod Péter Ákos: ligaválogatott vajaskenyér-túrán

Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, akit a gazdasági miniszteri poszton tud elképzelni az intézet, az InfoRádiónak azt mondta, legfeljebb gondolatkísérletnek jó a tervezet.

"Ha jól értelmezem, akkor ez egy kicsit olyasmi, mint amikor a futballklubokból összeraknak egy ligaválogatottat. Megtisztelőnek tartom, hogy engem beírtak, ugyanakkor nem tartom ezt komolyabbnak, mint amikor egy ligaválogatott megy el egy vajaskenyér-túrára. Nem ilyen formában szoktak a kormányok alakulni, és ez legfeljebb egy gondolatkísérletre jó" - fogalmazott Bod Péter Ákos.

Gottfried Péter nem vállalná

Az Európai Ügyek Hivatalának volt elnöke, mint lehetséges külügyminiszter szerepel a névsorban. A jelenleg a külügyi tárcánál dolgozó Gottfried Péter elmondta: a sajtóból hallott a javaslatról, de mint mondta, nem vállalná a miniszterséget.

Ferge Zsuzsa: nem felel meg a törvényeknek

Ahogy a szociális és munkaügyi miniszternek jelölt Ferge Zsuzsa sem. A Gyurcsány kormány gyermekszegénység elleni programjának kidolgozója többek között a Nézőpont Intézet Fidesszel való kapcsolatát rótta fel.

"Az intézmény vadonatúj, Fidesz közeli intézmény. A próbálkozásukról nem tudtam, nem kérdeztek meg. A jogállami normák értelmében szakértői kormányra nincs szükség, én semmi ilyesmiben nem kívánok részt venni, és nem gondolom, hogy ez egy törvényeknek megfelelő próbálkozás lenne" - hangsúlyozta Ferge Zsuzsa.

Szaló Péter: etikátlan

Szaló Pétert, az önkormányzati és területfejlesztési tárca szakállamtitkárát a Nézőpont Intézet miniszternek léptetné elő, ő azonban ezt etikátlannak tartja.

Györgyi Kálmán: gondolati játék

A szakértői kormányban az igazságügyi miniszteri poszt várományosa Györgyi Kálmán volt legfőbb ügyész lenne, aki viszont azt mondta, egy ilyen névsor csupán néhány ember gondolati játéka.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást