Magyarországon tárgyal az olasz államfő

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 26. 13:55
Az 1956-os magyar forradalom előtti tisztelgés jelentőségét és az európai integráció folytatásának fontosságát hangsúlyozta az olasz államfő magyar kollégájánál tett látogatása után.

Giorgio Napolitano az 1956-os mártírok rákoskeresztúri sírhelyénél is lerótta kegyeletét, mielőtt Sólyom László fogadta a Sándor Palotában.

A tárgyalások után tett nyilatkozatában az olasz államfő hangsúlyozta: nemcsak államfőként, hanem a magánemberként hozott politikai és erkölcsi döntés alapján tartotta szükségesnek azt, hogy a magyar fővárosban elsőként a magyar forradalom mártírjainak nyughelyét, Nagy Imre sírját keresse fel.

Sólyom László a találkozó után emlékeztetett arra, hogy ötven évvel ezelőtt Giorgio Napolitano különböző okok miatt még helyeselte a magyar forradalom elleni szovjet inváziót, 1968 óta azonban számos jelét adta annak, hogy álláspontját megváltoztatta.

A tárgyalásokon az olasz és a magyar államfő is egyetértett abban, hogy folytatni kell az európai alkotmányos szerződés ratifikációs folyamatát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást