Az egészségügy átalakítását szorgalmazták az AmCham kongresszusán

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 26. 13:58
A magyar egészségügy mielőbbi átalakítását szorgalmazták az ágazat helyzetének rendezése érdekében az Amerikai Kereskedelmi Kamara által rendezett budapesti tanácskozás résztvevői.

Némethy László, a szervező kamara elnöke úgy fogalmazott: a pénzügyi források jobb elosztására lenne szükség, mert az ellátás színvonala az elmúlt évek költségvetési többletei ellenére sem növekedett.

Hangsúlyozta: tisztázni kell a kormányzat egészségügyben betöltött szerepét, mert - álláspontja szerint - a kabinetnek csak szabályozó és törvényhozó feladatokat kell ellátnia.

Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke úgy vélte: az egyéni felelősséget az öngondoskodás lehetőségének megteremtésével kell erősíteni az emberekben.

A fideszes Gógl Árpád szerint az államnak nem lehet kitérnie az ellátási és finanszírozási felelősség alól, Pusztai Erzsébet, a Magyar Demokrata Fórum egészségpolitikusa pedig azt mondta: a szolgáltatók közötti versenyt kell erősíteni, és megfelelő szabályozás esetén a magántőke bevonására is lát lehetőséget.