Magyar származású kutatók Gyurcsány Ferenc ellen

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 25. 08:59
Több mint száz magyar származású amerikai és európai egyetemi tanár és kutató fordult nyílt levélben a magyar köztársasági elnökökhöz, azt kérve, hogy Sólyom László kezdeményezzen bizalmatlansági indítványt a Parlamentben.

Az egyetemi tanárok és kutatók szerint az államfőnek bizalmatlansági szavazást kellene tartatnia az Országgyűlésben, mivel Gyurcsány Ferenc a szavazóinak félrevezetésével került hatalomra.

Úgy vélik: a nyilvánosságra került minősíthetetlen kifejezések és korábbi hazugságok elismerése a kormányfő részéről nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon, főleg Nyugat-Európában és Észak-Amerikában is nagy sajtóvisszhangot és felháborodást keltettek.

Az amerikai Magyar Lobbi internetes hírlevelében a tanárok azt kérik, hogy Sólyom László egyeztessen két elődjével, Göncz Árpáddal és Mádl Ferenccel, és ennek alapján javasoljon egy, a közhangulatot megnyugtató és a magyar alkotmánynak megfelelő átmeneti megoldást.

A tanárok és kutatók azt írják, hogy a kár, amelyet a kormány több éven keresztüli hazudozása okozott, és amely a tönk szélére juttatta az ország gazdaságát, megingatta a nép bizalmát vezetőiben, nem maradhat következmények nélkül.

A levelet a Magyar Lobbi tájékoztatása szerint egyszerre keltezték a többi között Bostonból, Los Angelesből, New Yorkból, Washingtonból, Bécsből, továbbá Budapestről, Londonból, Párizsból, Stockholmból és Zürichből.