Drágulhat a kenyér, a hús és a tej

Infostart
2006. szeptember 25. 06:12
A pékek, a húsiparosok, és a tejfeldolgozók is áremelést fontolgattak az őszre időzítve - írja a Napi Gazdaság. A fogyasztókat pedig már elérte az eddigi 15%-os ÁFA 5 százalékpontos emelése is.

A Népszabadságban arról olvashatnak, hogy bármit is tesz, mindenképpen hathatós üzenetet küld hétfőn a piacoknak a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a kialakult belpolitikai helyzetről. A szokásos kamat-meghatározó ülésen az elemzők újabb 0,25-0,5 százalékpontos kamatemelésre számítanak. Ha a testület csak 0,24 százalékponttal 7,5 százalékosra növeli az alapkamatot, akkor körülbelül azt is üzeni ezzel, hogy Magyarországon lényegében rendben folynak a dolgok, a zavargások és a politikai tüntetések hatása marginális, aligha lehet kétséges a költségvetési stabilizáció és a reformok végrehajtása.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül, hogy Szövetség a Székelyföldért néven hozták létre a székelyföldi polgármesterek az általuk képviselt önkormányzatok társulását szombaton Csíkszeredában, szorgalmazva a székelyföldi gazdasági fejlesztési régió megteremtését, síkraszállva a decentralizáció és a szubszidiaritás elvének minél szélesebb körű alkalmazásáért, a különböző autonómiaformák kiépítéséért. Az RMDSZ autonómiaprogramjáról, a különböző autonómiaformák székelyföldi kialakításának lehetőségeiről, a székelyföldi önkormányzatok együttműködéséről, valamint egy közös gazdasági-fejlesztési stratégia kialakításáról tanácskoztak Csíkszeredában a Székelyföldi polgármesterek találkozójának résztvevői. A román pártok részéről már vasárnap éles elutasításba ütközött az RMDSZ területi autonómiaigénye.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a pékek, a húsiparosok, és a tejfeldolgozók is áremelést fontolgattak az őszre időzítve, persze nem mindegyikük, illetve cégenként más és más mértékben. A lap annak járt utána, hogy mennyire sikerült megemelniük átadási áraikat az említett élelmiszer-ipari szakágazatok vállalkozásainak. A fogyasztókat pedig már elérte az eddigi 15%-os ÁFA 5 százalékpontos emelése.

A Világgazdaság úgy tudja: az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. a tervezett kötvénykibocsátás elmaradása miatt már a tavasszal 90 milliárd forintos áthidaló hitel felvételére kényszerült. Ezt az augusztusi kormányhatározatnak megfelelően az MFB 45 milliárddal toldotta meg. A sztrádaépítések számláinak ez évben esedékes kifizetésére azonban még így sincs elegendő pénz - értesült lapunk -, további 20-25 milliárdra lenne szükség. Gond van egyébként a 90 milliárdos, kereskedelmi bankoktól felvett áthidaló hitellel is, mert az szeptember végén lejár.

A Portfolión arról olvashatnak, hogy London a legkevésbé kockázatos irodapiac Európában, míg Nyugat-Európán belül Németországban kell számoljanak a legtöbb kockázattal a befektetők, derül egy elemzésből. A londoni piac alacsony kockázatát nagyrészt a növekedő kihasználtságnak köszönheti. A kilátások mind a londoni, mind a párizsi piacon egyértelműen pozitívak, de az elemzők a német irodapiacot is optimistán látják. Az elemzés a kockázati szint megállapításához az irodaházak kiadhatóságát elemezte, a bérlői keresletet, a kihasználatlanságot, a potenciális új bérlők esélyét, a munkaerőpiac állapotát és kilátásait és egyéb makrogazdasági befolyásoló tényezőket.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást