Alkotmánybíróság: alkotmánysértő a felsősoktatási törvény egyik passzusa

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 25. 14:46
Az alaptörvénnyel ellentétesnek nyilvánította a felsőoktatási törvény módosításának egyik passzusát az Alkotmánybíróság. A testület ezzel helyt adott a köztársasági elnök indítványának.

Sólyom László augusztus 2-án fordult az Alkotmánybírósághoz, mert nem értett egyet a felsőoktatási intézmények autonómiáját érintő változtatással.

Eszerint a felsőoktatási intézmény rektora csak az intézményben működő gazdasági tanács egyetértésével nyújthatna be a szenátusnak az intézmény autonómiáját alapvetően érintő döntések meghozatalára vonatkozó előterjesztéseket.

"A felsőoktatási autonómiába tartozó önkormányzati jogok szabad gyakorlásának megakadályozása a felsőoktatási intézmény önállóságának és függetlenségének korlátozását, megszűnését jelentheti, s a felsőoktatási autonómia sérelmét vonja maga után" - tartalmazza az Alkotmánybíróság közleménye.

A testület szerint a felsőoktatási autonómiát sértő szabályozás ellentétes az Alkotmány két paragrafusával.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntését - közölte a tárca.

Arató Gergely politikai államtitkár az InfoRádióban elmondta, hogy az új módosítás készen áll, egyetlen paragrafust kell mindössze megváltoztatni.

Ekler Gergely, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke közölte: reméli, ez a döntés is ráébreszti minisztérium vezetőjét és munkatársait, hogy jogszabályt csak átgondoltan és az érintetteket megkérdezve lehet módosítani.

A HÖOK vezetője szerint ez lehet a garancia arra, hogy nem csak támogatottságát, de szakmai színvonalát tekintve is elfogadható jogszabály szülessen.

Az Alkotmánybíróság hétfői határozata világosan, egyértelműen visszaigazolja az ellenzéki aggodalmakat és figyelmeztetéseket, amelyek a felsőoktatási törvény módosításának vitájában hangzottak el - közölte Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke.

A kormány egy korábban már alkotmányellenesnek bizonyult szabályt próbált meg újra becsempészni a törvénybe, kapkodva, szakmailag teljesen megalapozatlanul - olvasható a fideszes politikus közleményében.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nagy Zoltán, a HÖOK alelnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Arató Gergely OM-államtitkár
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást