Országos Civil Fórum: "az erkölcsi hitelét vesztett kormányfőnek távoznia kell"

Infostart
2006. szeptember 24. 13:07
Országos Civil Fórum megalakítását kezdeményezi 16 értelmiségi és közéleti személyiség. A testület - a tervek szerint - egyeztető és közvetítő szerepet töltene be a helyi közösségek, szakmai szervezetek, civil csoportosulások összefogásának szolgálatában.

A fórum célja a társadalmi szolidaritás hálózatainak kiépítése, a többpártállam elszámoltatása, és hatalmának korlátozása.

A dokumentum aláírói hangsúlyozzák: a kormányzó pártok félrevezették választóikat, a választási ígéreteikkel ellenkező program végrehajtását kezdték el, majd nyilvánosságra került a miniszterelnök májusi, balatonőszödi beszéde, amelyben elismerte, hogy hazudott.

Az aláírók úgy vélik: az alpári hangnem, a kölcsönös vádaskodás, a felkorbácsolt indulatok hosszú időre lehetetlenné teszik ismét az érdemi párbeszédet az ország előtt álló sorskérdésekről.

A kezdeményezők szerint Gyurcsány Ferenc beszéde méltán keltett felháborodást, elutasítani mégis inkább programját kell, amely sérti az alkotmányos alapelveket, téves helyzetértékelésen alapul és katasztrofális következményekkel járhat.

"A kormányzó pártok tudatosan félrevezették választóikat, majd választási ígéreteikkel ellenkező program megvalósításába kezdtek" - tartalmazza a nyilatkozat, mely szerint "a mostani válság alapvetően mégsem gazdasági, hanem erkölcsi természetű". Az aláírók megjegyzik azt is, hogy "az erkölcsi hitelét vesztett kormányfőnek távoznia kell, de ettől a rendszer ugyanaz maradhat".