Gyurcsány: ki kell fújni a gőzt

Infostart
2006. szeptember 24. 10:57
A miniszterelnök szerint az eddigi konvergencia programok során nem hazudtak és nem közöltek hamis adatokat, csak nem álltak szilárd alapzaton a dokumentumok. Gyurcsány Ferenc az InfoRádiónak adott interjújában azt mondta: az Európai Bizottság jövő héten elfogadja a most beterjesztett programot, újabb "csomag" pedig nem lesz. A kormányfőt Németh Zoltán kérdezte.
Az Európai Bizottság a jövő héten mond véleményt a konvergencia-programról. Mire számít, Barroso bizottsági elnök súgott-e már Önnek valamit, elfogadják-e vagy sem?

Nem sugdolózunk egymással. Mivel végig kapcsolatban álltunk Brüsszellel, a korábbi konzultációk alapján arra számítok, hogy alapvetően támogató lesz a véleményük. Nagyon-nagyon sok intézkedés van ebben a programban. Most már csak az a feladat, hogy végre is kell mindegyiket hajtani.

Számít arra, hogy kiegészítéseket tesznek majd hozzá?

Az ilyen típusú vélemények úgy szólnak, hogy "a programot alapvetően jónak tartjuk, azt gondoljuk, hogy ekkortól és ekkortól jelentkeztek a magyar gondok és felhívjuk a kormány figyelmét, hogy ezeket az intézkedéseket végre kell hajtani. Lesz még feladat a 2008-2010-es években, de alapvetően jó irányba mennek a dolgok". Nagyjából ezt mondják minden olyan programra, amit elfogadnak.

Az elmúlt hét eseményeinek tükrében Ön szerint mennyire lesz hiteles az Európai Unióban a konvergencia-program?

Õk a saját meggyőződésük, elemzésük alapján mondanak véleményt. Amikor hazugságról beszélek, akkor egy kultúrának, egy attitűdnek a hazugságáról beszélek...

Nem a számokéról? Például arról, hogy hamis adatok vannak a megadott számok mögött?

Mondjon egy alkalmat, amikor hamis adatot adtunk meg!

Az előző konvergencia-program nem igazolódott be, az abban szereplő adatok nem álltak szilárd alapzaton.

A nem állt szilárd alapzaton és a hamis, az két különböző dolog. Utóbbi az ellenzék szóhasználata, az ugyanis azt jelenti, hogy rosszindulatúan, tudatosan manipulálsz. Az, hogy nem vagy képes betartani a költségvetést, hogy az autópálya-építés mindig kitüremkedik ebből, hogy több a nyugdíj-emelés, mint gondoltad, az azt jelenti, hogy nincs elég kontroll a költségvetésről, hogy az folyamatosan túlfut. De a magyar ellenzéken kívül soha senki nem állította, hogy valaki meghamisította volna a költségvetést. Erről muszáj korrekten beszélni, mert azt mondtuk, hogy most akkor nem hazudunk többet. De akkor senki nem hazudik többet...

Miniszterelnök úr, hamarosan elkezdődik a 2007-es költségvetés parlamenti vitája. Mire lehet számítani?

A konvergencia-program a 2007-es költségvetés fő számait és az ahhoz szükséges intézkedéseket már rögzítette. Mi több, általában mindenki azt mondja, hogy 2007-re elég pontosan látunk előre, itt legfeljebb 2008-09 dolgában kell még nagyon körültekintőnek lenni. Új, nagy intézkedés, ha úgy tetszik, új csomag nem kell már.

Az euró bevezetésével kapcsolatban a nemzetközi közvélemény továbbra is szkeptikus. Utolsók lehetünk a térségben a közös valuta bevezetésével?

Én nem ilyennek látom a nemzetközi véleményt.

Milyennek látja?

Én úgy látom, hogy pontosan értik, miért nem szabad ebben a helyzetben dátumot mondani. Én ebben inkább támogatónak látom mostanra a nemzetközi szakmai közvéleményt. Nem a politikáról beszélek. Éppen most jelentették be a csehek és a lengyelek, hogy elhalasztják az euró bevezetését. A szlovákok tele vannak bizonytalansággal. Nem az a kérdés, hogy ki vezeti be először. Kérdezzük már meg a magyar embereket! Vannak, akik azt mondják, hogy Bulgária hamarabb be fogja vezetni az eurót. És a bolgár emberek jobban élnek, mint mi? Azaz: mit választanak? Bolgár életszínvonalat és körülményeket euróval, vagy magyar életszínvonalat és körülményeket egy évvel később bevezetett euróval? Itt is muszáj őszintének lenni.

Ön is azt mondta, hogy a reálbérek nem növekednek, sőt talán csökkenni is fognak 2007-ben Magyarországon. Egyszóval az élet jövőre Magyarországon sem lesz jobb, mint most.

Hála Istennek mindegyikőnk tudja, hogy - különösen ilyen típusú folyamatokban - időszakokat nézünk. Mindenki utál elveszíteni akár csak egy forintot is a jövedelméből. Még ha megköveznek is, azt kell mondanom: részben éppen abból is fakadnak a gondjaink, hogy 2000-2006 között a jövedelmek vásárlóértéke 43 százalékkal növekedett. Most lehet, hogy ebből 2-3 százalékot vissza kell adni, de amikor majd megnézzük, hogy mi történt 2000-2009 között, akkor brutális jövedelem-emelkedést fogunk majd látni. Tudja, az az igazság, hogy a politikában még ez sem volt elegendő. Miközben ez a növekedés megtörtént, azzal kampányoltak velünk szemben, hogy "rosszabbul élünk mint négy éve". Azaz szerintem ki kell fújni a gőzt. Venni kell egy nagy levegőt mindenkinek Magyarországon. Én nagyjából ezt próbálom megtenni, ebből vannak mostanában problémáim. Mi lenne, ha az igazat is mondanánk, nem csak a valódit?

Hogyan fogunk élni négy év múlva?

Remélem, hogy kiegyensúlyozottan, nyugodtan és túl ezeken a sehova nem vezető vitákon.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást