"Nagy város, nagy koporsó, kis város, kis koporsó" - tüntetések országszerte

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 23. 23:55
Szombaton is országszerte folytatódtak a hét eleje tartó tüntetések. Kaposvárott a demonstrálók szögeket ütöttek a "hazug kormány" koporsójába. Debrecenben hőlégballon találkozót "hiúsítottak" meg a békés tüntetők. Sok helyütt kisebb volt a demonstráló tömeg, mint az elmúlt napokban, mert sokan felmentek Budapestre, a Kossuth térre tüntetni.
Kaposvár

Mintegy százötvenen tüntettek szombaton este Kaposvárott Gyurcsány Ferenc és kormánya lemondását követelve, a demonstráció résztvevői szögeket ütöttek a "hazug kormány" koporsójába.

"Nagy város, nagy koporsó, kis város, kis koporsó" - jegyezte meg Csernák Árpád író, a Búvópatak főszerkesztője, a demonstráció koordinátora, utalva a fővárosi tüntetésen is szerephez jutott koporsóra, miközben a fia készítette - úgy két tenyérnyi - koporsót letette a Kossuth-szobor talapzatára.

Debrecen

Mintegy ötszázan követelték Debrecen főterén vasárnap este Gyurcsány Ferenc és kormányának távozását. Az alkalmi szónokok a kormány lemondása mellett kinyilvánították, hogy Debrecenbe várják a budapesti demonstráción résztvevőket is, azért, hogy "szétvigyék a forradalmat az egész országba".

A Református Nagytemplom előtti téren néhány hőlégballont akartak felfújni a Debrecenben rendezett nemzetközi hőlégballon-találkozó résztvevői. A gázégők nagy zaja azonban zavarta a demonstrációt, így többen követelték, hogy állítsák le a léggömbök felfújását, ami meg is történt.

Kecskemét

Egy órán keresztül tartott szombaton este a kormányellenes demonstráció Kecskemét főterén, ahol kevesebb, mint százan jelentek meg. Szombaton Kecskemétről sokan utaztak a fővárosba, hogy csatlakozzanak a Parlament előtti tüntetőkhöz.

Az MTI információi szerint szombaton este Baján volt a legnagyobb demonstráció Bács-Kiskun megyében, ahol a város főterén közel ezer ember tüntetett. A megmozdulás rendzavarás nélkül ért véget a Sugovica-parti városban is.

Szekszárd

Szekszárdon mintegy kétszázan tüntettek szombaton Gyurcsány Ferenc és a kormány lemondását követelve, nemzeti színű és Árpád-sávos zászlókat lobogtatva.

Annak ellenére, hogy többen elmentek Budapestre, a Kossuth térre, a szekszárdi tüntetők alig voltak kevesebben, mint pénteken.

Eger

Alig húszan követelték a kormány és a kormányfő távozását az úgynevezett Forradalmi Emlékbizottság által meghirdetett szombati "csendes demonstráción" Egerben, a város '56-os emlékművénél.

A demonstrálók száma napról napra apad a hevesi megyeszékhelyen. Ugyanakkor a szervezet, amely azóta létrehozta a "Forradalmi Intézőbizottságot", vasárnapra is demonstrációt hirdetett.

Békéscsaba

Békéscsabán, a Kossuth téren az előző napok 200-300 fős demonstrációival szemben most kevesebben, némileg több mint 100-an gyűltek össze, ám az MTI információi szerint a "hiányzók" közül többen Budapestre utaztak.

A tüntetők szombat este végig a téren maradnak, nem járják a várost, mint a korábbi napokban. Rendőri beavatkozás, ahogyan az előző napokon, úgy szombaton sem történt.