Gyurcsány szerint a reformok a túlélést jelentik az országnak

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 23. 16:23
Nincs megbánó beismerés címmel közölt interjút Gyurcsány Ferenc kormányfővel a Münchenben megjelenő Focus magazin internetes kiadása.

A legutóbbi elvesztett választások okozta csalódottság miatt az ellenzéki párt lejárató kampányt kezdett a kormány ellen - vélekedett Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök szerint a Fidesz azt sulykolta a választóknak, hogy a kormány nem legitim, úgyhogy ellene minden eszköz megengedett.

"Szélsőjobboldaliak és futballhuligánok mindezt nyilvánvalóan egyfajta igazságként fogadták el" - fogalmazott a kormányfő.

Az újság emlékeztetett arra: Magyarországon egy hete tízezrek tüntetnek a miniszterelnök ellen, mert egy belső párttanácskozáson beismerte, hogy az elmúlt másfél-két évben hazudott.

A miniszterelnök a Focusnak kijelentette: a jobboldal a jóléti állam folytatását ígéri, ami "egy populista, a realitásokat meghazudtoló politikához és nacionalista radikalizmushoz vezetett."

Nem bánja meg beismerését - fogalmazott az interjúban Gyurcsány Ferenc.

"Volt bátorságom ahhoz, hogy véget vessek a hazudozásoknak, mert számomra az ország érdekei fontosabbak, mint rövid távú népszerűségem" - jelentette ki a miniszterelnök.

Bocsánatkérésről Gyurcsány - mint a Focus írta - nem akar tudni. Szerinte ehelyett az egész politikai elitnek kollektíven kellene bocsánatot kérnie a magyaroktól.

Mindazonáltal a miniszterelnök elismerte, hogy a nyilvánosság előtt soha nem nyilatkozott volna így. Kijelentései - mint hangoztatta - a legszűkebb körnek szóltak.

"Azért használtam  - szándékosan - túlzott retorikai fordulatokat és durva, brutális kifejezéseket, hogy a frakció tagjai számára megvilágítsam a reformok szükségességét" - mondta az interjúban Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök ismét kijelentette: nem tesz eleget a tüntetők azon követelésének, hogy mondjon le.

A kormányfő szerint a gazdasági reformok megvalósítása túlélési kérdés a magyarok számára.

"Ha az állampolgárok a választásokon másként döntenek, azt el fogom fogadni, de addig én vagyok a felelős és legitim kormány vezetője" - hangsúlyozta az interjúban Gyurcsány Ferenc.