Gyurcsány: nem lesz újabb megszorítás

Infostart
2006. szeptember 23. 10:21
A magyar konvergenciaprogram pozitív uniós értékelésére számít a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc az InfoRádiónak adott nyilatkozatában hangsúlyozta: konkrét kiegészítő megjegyzéseket szerinte nem fűznek a magyar programhoz, legfeljebb azt hangsúlyozzák majd, hogy a dokumentumban szereplő intézkedéseket következetesen végre kell hajtani.
Gyurcsány Ferenc: túl gyorsan emelkedett a bérek vásárlóértéke

A kormányfő szólt arról is, hogy a számokat soha nem hamisították meg, a probléma az volt, hogy a korábbi konvergenciaprogramban nem voltak megfelelően megalapozott tervek.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a mostani problémák részben abból adódtak, hogy 2000 és 2006 között a jövedelemek vásárlóértéke 43 százalékkal emelkedett, ebből most - mint fogalmazott - 2-3 százalékot kell legfeljebb visszaadni.

Hozzátette: nem kell újabb, átfogó intézkedéscsomagra számítani.

Az euró bevezetéséről a miniszterelnök azt mondta: a monetáris csatlakozás céldátumának kitűzésénél fontosabb az egyensúly megteremtése és az életkörülmények javítása.

A magyar konvergenciaprogramot kedden értékeli az Európai Bizottság, majd a testület ajánlásáról október 10-én tárgyalnak az unió pénzügyminiszterei.

Bajnai Gordon: a konvergencia program áldozatokat követel


Bajnai Gordon: nincs alternatíva

A fejlesztéspolitikai kormánybiztos is azt mondja, hogy az unió vezetése elfogadja a konvergenciaprogramot. Bajnai Gordon erről egy sajtótájékoztatón beszélt Orosházán, ahol átadott egy új konferenciaközpontot.

A biztos szerint a konvergenciaprogram koherens. Részben pénzügyi intézkedéseket tartalmaz, s megvalósítása rövid távon áldozatokat követel a magyar társadalomtól. Ugyanakkor tartalmazza azokat a reformokat, amelyek révén a magyar gazdaság nagyon gyorsan visszatérhet egy növekedési pályára, s 2009-től a foglalkoztatás bővülése és a gazdasági növekedés terén is megmutatkoznak az eredmények - tette hozzá.

Úgy vélte, a programban foglaltaknak Magyarországon nincs alternatívája.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást