Török Gábor: Gyurcsány és Orbán politikai jövője a tét

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 22. 15:45
Talán soha nem volt akkora igény valamifajta új politikai erőre, vagy legalábbis új politikusokra, mint most, ugyanakkor nem lenne szerencsés, ha valaki az egész politikai elitet le akarná váltani - mondta Török Gábor politológus, a Vision Consulting vezetője az MTI-nek.

Magyarország egyik legnagyobb problémája, hogy a hosszú ideje hivatalban lévő politikusok nagyon gyakran képtelenek megtenni azt a néhány apró lépést, amely az egész ország számára hasznos lenne, de közvetlen politikai hasznot nem remélhetnek tőle - vélekedett.

Szerinte az elmúlt tizenhat év bebizonyította, hogy a politika frissítésre, megújításra, változtatásra szorul, mert szereplői belecsontosodtak konfliktusaikba, és képtelenek új módon gondolkodni.

Török Gábor szerint mindaz, ami most az utcákon történik, jelentős hatással van arra, miként alakul a politikai élet Magyarországon.

Mint mondta: a modern tömegmédia korszakában az utcai események alapvetően befolyásolhatják, hogyan alakulnak a politikai események Magyarországon.

A politológus kifejtette: az önkormányzati választási kampány már nem kizárólag a politikai pártoktól és vezetőiktől függ, a közhangulatra talán még nagyobb hatást gyakorol, mi történik az utcán.

"Rendkívül nehéz kiszámítani, hogy egy adott utcai esemény egészen pontosan milyen hatást fog gyakorolni a közvéleményre, és különösen nehéz arra választ találni, a köztörvényes bűncselekmények elkövetése kinek lenne kedvező vagy kedvezőtlen" - fogalmazott Török Gábor.

Az önkormányzati választás alapvető tétje szerinte a két vezető politikus politikai karrierje, mivel a kialakult helyzetben a kormánypártok és az ellenzéki pártok álláspontja, homlokegyenest ellentétes egymással.

"Az önkormányzati választások alapvetően azt fogják eldönteni, lesz-e politikai jövője Gyurcsány Ferencnek és Orbán Viktornak" - tette hozzá.

Török azt mondta, ha a koalíció jelentős vereséget szenved a választáson, akkor valóban felvetődhet, helyén maradhat-e a miniszterelnök, a döntés azonban alapvetően az MSZP és az SZDSZ képviselőitől függ. Ha azonban nem válnak be Orbán Viktor számításai, és a választások eredményeképpen nem alakul ki egyértelmű helyzet, akkor az a Fidesz elnökének politikusi karrierjét is veszélyeztetheti.

"Orbán Viktor éles hangú nyilatkozataival 19-re húz lapot. Ha nem 2-est húz, kétségessé válhat a helyzete" - közölte Török Gábor.

Szerinte aki demokratikusan gondolkodik, soha nem állíthat olyat, hogy nincs alternatíva.

"A Fideszben és az MSZP-ben is sokan gondolják most, hogy nincs alternatíva, és Orbán Viktor, illetve Gyurcsány Ferenc az egyetlen garancia pártjuk népszerűségének megőrzésére, a reformok végrehajtására. Ez természetesen nincs így: egy adott helyzetben általában mindig akadna olyan személy, aki a dolgok élére állna" - jelentette ki Török Gábor.

Szólt arról, hogy az összes politikai erő derékhadát most is azok a politikusok képezik, akik 1989-90-ben kerültek be a politikába. Ez a politológus szerint ördögi kör: a társadalom erősen szkeptikus a politikusokkal szemben, így aztán azok, akik esetleg alkalmasak lennének politikai szerepre, és van elég tehetségük, inkább az élet más területein kamatoztatják tudásukat. Ebből a helyzetből előbb-utóbb ki kellene lépni.

Az azonban biztosan nem megoldás, hogy "mindenki húzzon el" - mondta -, hiszen rendkívül antidemokratikus és szerencsétlen lenne, ha valaki a politikai elitet teljes egészében akarná felváltani, ráadásul ilyen alternatív politikai elit nincs, ami pedig van, az egy sokkal rosszabb minőség.

"A mostani helyzet jól mutatja, hogy a magyar társadalom nagy része keresi azokat a kiutakat, lehetőségeket, amelyek valamifajta új politikát hozhatnának" - mondta Török Gábor.