Kuncze: az SZDSZ nem kapott adományt a Strabagtól

Infostart
2006. szeptember 22. 08:31
Az SZDSZ elnöke szerint a párt nem kapott pénzt sem a Strabagtól, sem az Eurocontact nevű cégtől. Kuncze Gábor annak kapcsán nyilatkozott erről, hogy a Die Presse című osztrák napilapban megjelent: a Strabag az Eurocontacton keresztül mintegy 50 millió forinttal támogatta a magyar liberális pártot.

A Die Presse osztrák napilap csütörtöki számában arról írt, hogy a Magyarországon jelentős beruházásokat elnyert Strabag építőipari cég az Eurocontact nevű cégen keresztül 15,2 millió euró támogatást nyújtott az MSZP-nek.

Az Eurocontact ügyvezető tulajdonosa, Alexander Zach az osztrák lapnak ezt cáfolta, viszont azt elismerte, hogy az SZDSZ-t 150-200 ezer euró (mintegy 50 millió forint) közti összeggel támogatták.

Kuncze Gábor pártelnök ugyanakkor cáfolta, hogy támogatást kaptak volna a Strabagtól, vagy az Eurocontact nevű cégtől. Azt ugyanakkor elismerte az SZDSZ vezetője, hogy az osztrák liberális párt intézményétől, a Liberális Intézettől kaptak kisebb összeget.

"Nem köthető a Strabaghoz"

Kuncze Gábor szerint 2004-ben például mintegy 20 millió forintot kaptak, "de ez nem köthető a Strabaghoz". Arról, hogy más liberális pártoktól érkeznek-e adományok az SZDSZ-hez, a pártelnök azt mondta: ez változó. A támogatásokat pedig a párt minden évben feltünteti a Magyar Közlönyben.

Magyarországon a pártok csak az olyan donoroktól nem fogadhatnak el adományokat, amelyekben valamilyen állami szerepvállalás van, tehát állami vagy részben állami tulajdonú cégektől, költségvetés által támogatott alapítványoktól, költségvetési szervektől.