Gyurcsány: a pártvezetés elköltözik a Köztársaság térről

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 22. 17:19
Gyurcsány Ferenc elsősorban azért nem kíván lemondani, mert úgy érzi, hogy a lakosság többsége támogatja őt, amiért tíz év után elsőként ki merte mondani, hogy Magyarországnak változásra van szüksége - derül ki abból az interjúból, amelyet a magyar kormányfő adott a Le Monde-nak.

A cikk szerint Gyurcsány Ferenc a következő napokban bejelenti, hogy a pártvezetés irodái elköltöznek a Köztársasági téri egykori kommunista székházból, amely túl sok szimbolikus jelentéssel bír.

A kiszivárogtatott beszédben a miniszterelnök szerint nem konkrét ügyekre vonatkozott a hazugság kifejezés.

"Ez egy drámai monológ, sok szenvedéllyel, egyoldalúsággal, túlzással a csapat felrázására". Aki azt gondolja, hogy ez bevallása annak, hogy konkrét hazugság történt, az félreérti a beszédet - hangsúlyozta Gyurcsány.

A kiszivárogtatás nyomán kialakult válság miatt nemhogy nem akar változtatni a kormányprogramon, hanem még inkább meggyőződött arról, hogy a költségvetési kiigazítások elkerülhetetlenek és a reformok fontosak Magyarországon - mondta a miniszterelnök.

A miniszterelnök elismerte, hogy bár jelenleg strukturális problémák vannak Magyarországon, 18 hónapig nem volt lehetősége elindítani a reformokat.

"Nem akarom a felelősséget elhárítani. Elvehettem volna egyhavi nyugdíjat, elbocsáthattam volna 50 ezer tanárt, csökkenthettem volna a családi pótlékot, de ez önmagában nem megoldás. Az egészségügyi rendszert és az állami bürokráciát kell átalakítani. Ez mind szükséges ahhoz, hogy gyümölcsöző politikát folytassunk. Ezt megtenni nem volt lehetőségem" - mondta.