Kedves Tibor! Kedves Gábor! - politikusok levelezése a tüntetésről

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 21. 16:34
Nyílt levelet intézett a Fidesz frakcióvezetőjéhez Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője azzal kapcsolatban, hogy fideszes országgyűlési képviselők csatlakoztak a Kossuth téri tüntetők által alakított mozgalomhoz. Navracsics Tibor válaszolt is, de előbb megkérdezte a demonstráción felszólaló párttársait, akik azt mondják: nem csatlakoztak az "alkotmányozó nemzetgyűlést" összehívó szervezethez. Olvassa el a két politikus levelezését!
Fodor Gábor nyílt levele

Tisztelt Frakcióvezető Úr! Kedves Tibor!

Elismeréssel figyelem frakcióvezetői munkádat a parlamentben. A higgadt, elemző hang élmény eldurvult vitáinkban, és tudom, sok kérdésről hasonlóan gondolkodunk.

Szerintem velem együtt Te is megdöbbenéssel figyelted az elmúlt éjszakák borzasztó eseményeit. Nem kétlem, hogy hasonlóan gondolkodsz róluk, mint minden józan, felelős politikus. Azonban a megdöbbenés mellett értetlenségemet is ki kell fejeznem - ugyanis a Fidesz országgyűlési képviselői, Wittner Mária, Horváth János és Jakab István a Kossuth téren csatlakoztak, sőt, Wittner Mária személyében élére álltak egy olyan mozgalomnak, mely a hatályos Alkotmánnyal radikálisan szembehelyezkedik.

Tőled, mint a konzervatívok frakcióvezetőjétől várok választ arra, mit jelent képviselőtársaid szerepvállalása. Õk az általad vezetett Fidesz-frakciót képviselik e rendezvényen? Ha nem, milyen következménye lesz annak, hogy e képviselők több alkotmány- és törvényellenes törekvést is erősítenek részvételükkel (adófizetés megtagadása, királyság visszaállítása, kormányváltás "népfelkeléssel" stb.)? Képviselőtársad, Horváth János már egyenesen úgy fogalmazott: ha az Országgyűlés nem képes a miniszterelnököt eltávolítani, akkor "más módszernek is helye van". Milyen "más módszereket" fogad el a Fidesz-frakció?

Mint arról szintén értesülhettél, a Kossuth téri tüntetők péntek délután hat órára "alkotmányozó nemzetgyűlést" hirdettek a Parlament elé. A rendszerváltás idején Kis Jánossal, Antall Józseffel és Orbán Viktorral együtt azért küzdöttünk az Ellenzéki Kerekasztal résztvevőiként, hogy demokratikus alkotmányunk legyen. A köztársaság alkotmányára büszkék lehetünk, meg kell védenünk minden támadástól. Ha valaki más rendszert akar a demokrácia helyett, az a diktatúrát akarja visszaállítani.

Mi a véleményed arról, hogy a vonatkozó alkotmányos szabályok betartása helyett frakciód tagjai a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 nevű szervezetre bíznák a Magyar Köztársaság Alkotmányának hatályon kívül helyezését, újrafogalmazását? Frakcióvezetőként felhívod-e képviselőtársaid a törvények betartására, lesz-e következménye magatartásuknak?

Meggyőződésem, Te egy felelős és alkotmányos parlamenti munkát végző képviselőcsoport vezetésére vállalkoztál tavasszal. Frakciótársaid közül most egyre többen csatlakoznak egy, az Alkotmány egészét megkérdőjelező mozgalomhoz, az utcán akarnak Alkotmányt módosítani, és politikai alibit biztosítanak az országot elborító, sosem látott erőszakhullámot szervező és dicsőítő garázdáknak. Kérlek, adj egyértelmű választ: a Fidesz-frakciót képviselik-e az említett konzervatív politikusok, és ha nem, lesz-e bármilyen következménye magatartásuknak?

...és Navracsics Tibor válasza

Tisztelt Képviselő Úr! Kedves Gábor!

Köszönöm, hogy leveleddel felhívtad a figyelmemet egy olyan jelenségre, amely valóban aggasztóan mutatja a magyar nyilvánosság hiszterizált állapotát.


Navracsics Tibor

Az általad írtak alapján megkérdeztem Wittner Máriát, Horváth Jánost és Jakab Istvánt, hogy valóban csatlakoztak-e a "Magyar Nemzeti Bizottság 2005" nevű szervezethez, amely egy alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását tűzte ki célul. Kérdésemre mindhárman határozottan tagadták a leveledben állítottakat, Wittner Mária helyesbítést kért az MTI-től a levélben állított tényekkel kapcsolatban.

Úgy gondolom, számodra, mint a demokratikus Magyarország elkötelezett híve számára is megnyugtató, hogy az 1947-es nemzetgyűlés tagja, illetve az 1956-os forradalom egyik hőse továbbra is a polgári demokrácia alapelveit tiszteletben tartva, élve az alkotmányban minden magyar állampolgár számára biztosított szabadságjogokkal, részt vesz a Gyurcsány Ferenc hazugságai ellen kirobbant demonstrációkon.

Kedves Gábor!

Bizonyára Te is egyetértesz a köztársasági elnök úr értékelésével, miszerint morális válság van Magyarországon, melyet Gyurcsány Ferenc robbantott ki. Gyurcsány Ferenc cinikus hazugságaival a magyar politika nemkívánatos személyévé vált. Mint a parlamenti többséghez tartozó képviselő, kérem a segítségedet abban, hogy ez a morális válság minél hamarabb megoldódjon, és Gyurcsány Ferenc távozzon a magyar közéletből.