Áder: Gyurcsány arcpirító módon reagál

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 20. 10:17
A miniszterelnöknek és kormányának az önkormányzati választások eredményétől függetlenül mennie kell - jelentette ki Áder János, az Országgyűlés fideszes alelnöke a közszolgálati televízióban. Az MSZP frakcióvezetője visszautasította, hogy az ellenzék az újabb erőszakos cselekményekért a miniszterelnököt okolja.

A politikus szerint a morális válság mára politikai válsággá alakult, és ez Gyurcsány Ferenc felelőssége.

A vezető fideszes politikus azt mondta: nem elég, hogy a kormányfő nem mond le, de "cinikusan, arcpirító módon" reagál az eseményekre.

A parlamenti alelnök a nyilvánosságra került miniszterelnöki beszédre hivatkozva újra elmondta: Gyurcsány Ferenc a felelős azért, hogy a kormány semmit nem tett, hogy éveken át hazudtak, hogy eljátszották Magyarország lehetőségeit, hogy trágár szavakat használt.

Új nyilatkozatai - csak olajat öntenek a tűzre - vélte Áder János.

A kormányfő viselkedése azt sugallja, hogy ő mindent megtehet. Ebből az emberek arra gondolhatnak, hogy akkor ők is minden törvénytelenséget megtehetnek. Ezért gondolja az ellenzék úgy, hogy a jelenlegi vezetők nem alkalmasak az ország irányítására - mondta.

A probléma megoldása Gyurcsánynál van: le kell mondaniuk - mondta Áder János.

Szerinte a lemondás után megalakítandó szakértői kormány fő feladata az, hogy megoldja a szocialisták által létrehozott gazdasági válságot.

A parlamenti alelnök nagyon fontosnak mondta, hogy az önkormányzati választásokon az emberek szavazatukkal mondjanak véleményt a kormány tevékenységéről, de hangsúlyozta, hogy az eredménytől függetlenül a Gyurcsány-kormánynak mennie kell.

Lendvai: a politikai B-közép hőzöng

Az MSZP frakcióvezetője visszautasítja, hogy az ellenzék az újabb erőszakos cselekményekért a miniszterelnököt okolja.

Lendvai Ildikó kijelentette: egyetért a köztársasági elnökkel abban, hogy ebben a helyzetben veszélyes és felelőtlen a köztörvényes bűnözők támogatása.

Aki azt mondja, hogy mindenről Gyurcsány Ferenc tehet, és nem az, aki kirakatokat tör és megdobálja a rendőröket, az beleesik abba a vétségbe, amelyről Sólyom László köztársasági elnök beszélt - mondta a politikus az InfoRádióban.

"Van-e bármi, ami menlevelet adhat arra, hogy mások életét veszélyeztessük?" - tette fel a kérdést a szocialista frakcióvezető, aki szerint "a politikai B-közép, részint szélsőjobboldali, részint politikai címke nélkül hőzöngő csőcselék rombol és gyújtogat".

Hozzátette: ilyenkor semmilyen szándékkal nem lehet százezer embert az utcára hívni.

Lendvai Ildikó elmondása szerint nem gondolja, hogy Orbán Viktor pártelnök vagy a fideszesek akarnának gyújtogatni, de a pártvezető nem tud felelősséget vállalni az eseményekért.

Elmondta: súlyos felelőtlenség lenne Gyurcsány Ferenc helyére új miniszterelnököt jelölni, ez ugyanis azt üzenné a hőzöngőknek, hogy ha valami nem tetszik nekik, elég felgyújtani egy autót.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lendvai Ildikó reagálása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást