Gyurcsány egyszerre három tévében magyarázkodik

Infostart
2006. szeptember 19. 21:51
Másfél órán át Gyurcsány Ferenc beszélt egyszerre két televíziócsatornán kedden este. Az RTL Klubnak adott interjúban azt mondta: nyomát sem látja a politikai felelősségnek. A Magyar Televízióban határozottan cáfolta, hogy ő vagy az MSZP hozta nyilvánosságra a balatonőszödi hangfelvételt. A kormányfő a TV2-nek azt mondta: nem érzi, hogy le kéne mondania, mert teljes politikai támogatottságot élvez.
Gyurcsány az RTL Klubon

Elegáns, de szükségtelen politikai gesztusnak nevezte a kormányfő, hogy az igazságügyi és rendészeti miniszter a Szabadság téren történtek miatt felajánlotta a lemondását.

Gyurcsány Ferenc nem fogadta el Petrétei József felajánlását, és az RTL Klub Akták című műsorának adott interjújában azt mondta, nem látja a nyomát sem politikai felelősségnek.

A miniszterelnök azt mondta, az igazságügyi tárca vezetője két utasítást adott a rendőröknek: ne használjanak fegyvert, és védjék meg a tévét. A kormányfő hozzátette: lehet, hogy a rendőrök hoztak hibás döntéseket, de nem tör felettük pálcát, mert ők minket védtek - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

A vasárnap délután nyilvánosságra került balatonőszödi hangfelvétellel kapcsolatban Gyurcsány Ferenc azt mondta, egyáltalán nem biztos, hogy MSZP-körökből került ki a felvétel, egy ilyen kazetta ugyanis sok ember kezén átmegy.

A kormányfő az interjúban elismerte, hogy amit az autópálya- és a Gripen-elszámolással kapcsolatban alkalmaztak, trükk volt, és nem jött be.

Gyurcsány az MTV-ben

Az a helyes döntés, hogy maradni kell - válaszolta Gyurcsány Ferenc a Magyar Televízió Este Extra című műsorában kedden este arra kérdésre, hogy nem gondolt-e a lemondásra az előző napokban történtek miatt.

Arra a kérdésre: nem gondolkodnak-e azon, hogy változtatnak az intézkedéscsomagon, enyhítik-e azt, kijelentette: semmilyen körülmények között nem változtatnak rajta. Magyarországnak erre van szüksége - mondta. "Nekem ez a politikám" - mondta a miniszterelnök, hozzátéve: amíg a kormánypártok támogatják, megküzd érte.

Gyurcsány Ferenc határozottan cáfolta, hogy ő szivárogtatta ki a tömegtüntetésekhez és zavargáshoz vezető hangfelvételt, és azt is kizártnak tartja, hogy ezt az MSZP tette.

A miniszterelnök nem tudott egyértelmű igennel válaszolni arra a kérdésre, hogy a következő napokban "működni fog-e" a rendőrség. Azt mondta: arról megbizonyosodott, hogy a rendőrség felkészült, de azt csak remélni tudja, hogy egy adott helyzetben felelős döntést hoznak majd a rendőri vezetők.

Gyurcsány a tv2-ben

Nem a rendőrségé az igazi fiaskó, hanem azé a politikai rendszeré, amelyben ez előfordulhatott - mondta a kormányfő a tv2 Tények Extra című műsorának adott interjújában.

A miniszterelnök szerint a Szabadság téri események azért következtek be, mert semmi nem utalt arra, hogy a tüntetők a Kossuth térről átvonulnak az MTV székházhoz. Gyurcsány Ferenc szerint két labdarúgó csapathoz tartozó jól ismert huligánok, és más tüntetésekről jól ismert szélsőjobboldali emberek okozták a tragédiát.

Gyurcsány Ferenc kijelentette: nem érzi, hogy le kellene mondania posztjáról, ugyanis teljes politikai támogatást élvez.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást