Politológusok a kormányozhatatlanságról és a helyzet előnyeiről

Infostart
2006. szeptember 18. 18:18
Van olyan politológus, aki kormányozhatatlan helyzetet is elképzelhetőnek tart és a demokrácia semmibe vételéről beszél, van, aki szerint a miniszterelnök május 26-ai beszédének nyilvánosságra kerülése akár jól is jöhet a kormánynak.
Stumpf: "kormányozhatatlansági helyzetet" teremthet a beszéd

A kormányfő balatonőszödi beismerése után "kormányozhatatlansági helyzet" is előállhat a parlamentben - vélte Stumpf István politológus.

A Századvég Alapítvány elnöke szerint elképzelhető, hogy az Országgyűlésben a kormányfőnek nem lesz meg a szükséges többsége a reformok elfogadásához.

"Nagyon súlyos látlelete a magyar politikai kultúrának, de leginkább a szocialista párton belül a kormányzati hatalomért folytatott versenynek" - kommentálta az InfoRádiónak a miniszterelnök nyilvánosságra került tavaszi beszédét Stumpf István.

A Századvég Alapítvány elnöke szerint "megengedhetetlen egy demokráciában, hogy bármilyen eszközt igénybe lehessen venni a hatalom megszerzéséért vagy megtartásáért".

"A választópolgárok totális lesajnálása, a demokratikus folyamatok semmibe vétele, és egy olyan elitista kormányzati és politikai felfogás körvonalai bontakoznak ki, amelyek nagyon rossz árnyat vetnek egy európai uniós országra" - fogalmazott a politológus.

"Gyurcsány Ferenc gyakorlatilag önmagát jelentette fel a demokratikus érzelmű polgárok előtt" - vélekedett Stumpf István, aki szerint az eset "erkölcsileg béna kacsává teszi" a miniszterelnököt.

A súlyosabb problémát inkább az jelenti, hogy a beszéd körüli belpolitikai vihar hozzájárulhat egy "kormányozhatatlansági helyzet" kialakulásához, amelyben Gyurcsány Ferencnek nem lesz ereje a parlamentben keresztülvinni elképzeléseit - tette hozzá a politológus.

Török Gábor: talán nem is olyan rossz ez a kormánynak

Török Gábor szerint a kormányzat reakciója vagy arról tanúskodik, hogy rendkívül hatékony a kormány válságkommunikációja, vagy arról, hogy nem érte őket váratlanul a Gyurcsány-beszéd nyilvánosságra kerülése.

A Vision Consulting igazgatója szerint a hangfelvétel napfényre kerülése utáni kormányzati reakciók két dologra utalhatnak: "vagy hihetetlenül professzionális válságkommunikáció működik a kormányoldalon, vagy nem is lepte meg őket olyan nagyon a hanganyag nyilvánosságra kerülése".

Természetesen az első reakciója mindenkinek az, hogy Nyugat-Európában egy ilyen eset könnyen a kormány bukásához vezethet. Ha azonban "nem az ítélkezést tekintjük fő feladatunknak, akkor talán nem is annyira rossz ez az eset a kormánynak, mint ahogy az elsőre látszik" - vélekedett Török Gábor.

A politológus megjegyezte: Magyarországon a kormányfő közjogilag jobban be van biztosítva, mint általában a demokratikus országokban.

A nyilvánosságra került beszéd hatásáról szólva Török Gábor kijelentette: "könnyen lehet, hogy a szocialistákat a listás választásokon meg fogja viselni, de nem hiszem, hogy ezért kormánypárti polgármesterek tömegesen veszítik majd el hivatalukat".

Márpedig ha ez nem történik meg, és a szocialistáknak sikerül jelentős pozíciókat megőrizniük Budapesten, illetve a megyei jogú városokban, akkor árnyaltabbá válik a kép az értelmezési versenyben, és nem lehet egyértelműen azt mondani, hogy bukás és vereség az önkormányzati választás - tette hozzá Török Gábor.

Giró-Szász: Gyurcsány Ferencnek le kell mondania

A Századvég Alapítvány igazgatója szerint az erkölcsi szempontok miatt Gyurcsány Ferencnek le kell mondani a miniszterelnöki posztról.

Giró-Szász András az InfoRádióban kijelentette: amennyiben ezt a kormányfő nem teszi meg, a koalíciónak át kellene gondolni, alkalmas-e miniszterelnöknek, aki saját szavazóit is becsapta.

Emlékeztetett arra, hogy politikailag csak a kormánykoalíció vonhatja felelősségre a kormányfőt.

Arra a kérdésre, hogy vajon lemond-e Gyurcsány Ferenc, a szakértő azt mondta: valószínűleg "megpróbálnak kihátrálni" majd az ügyből.

Gíró-Szász András emlékeztetett arra, hogy a spanyol kormány megbukott azután, hogy hazudott a madridi vonatrobbantásokról.

Ágh: "kizárt, hogy Gyurcsány Ferenc pozíciója megrendüljön"

Ágh Attila politológus az InfoRádióban úgy vélekedett: a kormányfő nem mond le azután, hogy nyilvánosságra került a balatonőszödi szocialista frakcióülésen mondott beszédének hangfelvétele.

"Kizárt, hogy Gyurcsány Ferenc pozíciója megrendüljön" - mondta a szakértő.

Ágh Attila azzal indokolta véleményét, hogy azok, akik a kormányfőt meneszthetnék, ott ültek Balatonőszödön.

A politológus szerint az, hogy a szöveg két héttel az önkormányzati választások előtt nyilvánosságra került, azt mutatja: az MSZP egy "belső feszültsége pattant ki földrengésszerűen".

Nagy zavart okoz majd a beszéd az MSZP kampánystábjaibam - tette hozzá.