Gyurcsány: "másfél évig hazudtunk" - Hallgassa meg

Infostart
2006. szeptember 17. 18:59
Egy magnófelvétel tanúsága szerint a miniszterelnök egy balatonőszödi frakcióülésen elismerte, hogy a kormány és az MSZP "hazudott". Gyurcsány Ferenc elismerte a felvétel valódiságát.

A beszédrészlet szerint Gyurcsány Ferenc május 26-án szó szerint azt mondta: "Nincsen sok választás, azért nincsen, mert elkúrtuk".

"Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni... Nyilvánvalóan végig hazudtuk az utolsó másfél, két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz" - jelentette ki a kormányfő.

Hozzátette: az ország annyival lépte túl lehetőségeit a szocialisták és a liberálisok kormányzása alatt, amit korábban elképzelni sem tudtak.

"És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolnunk az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?" - tette fel a kérdést a miniszterelnök.

Gyurcsány elismerte a felvétel valódiságát

A kormányfő egy győri lakossági fórum után, újságíróknak azt mondta, "az egész magyar politikai elit a hazugság csapdájába esett. Ebből a csapdából a magyar baloldal kitört, és kitörni készül".

Gyurcsány Ferenc szerint a nyilvánosságra került felvételen "nagyjából ugyanazt a beismerést teszi meg", amelyről az elmúlt 3-4 hónapban folyamatosan beszél a nyilvánosság előtt.

A kormányfő szerint évek óta "művilágot ígér a politikai elit, és abba a hitbe ringatják az embereket, hogy nem kell közösen semmit tenni, (....) majd jön a jó király, aki megold mindent".

Gyurcsány Ferenc szerint "leszámoltak a politikai elit nagy hazugságaival, legalábbis ami a kormányoldalt illeti. A jobboldal ugyanis szerinte még mindig ebben él. További részletek itt!

Kuncze: marad a koalíció

A kormány felelőssége, hogy végigvigye a stabilizációt, ezért a kormányzás folytatódik, de mindenki vonja le a tanulságokat - mondta Kuncze Gábor szabad demokrata elnök a TV2 Napló című műsorában.

A politikus közölte: nem ismerte korábban a szöveget, annak sem a tartalmával, sem a stílusával nem ért egyet.

Hozzátette ugyanakkor, hogy érteni véli, miért volt szükség a "szónoki túlzásokra".

Gyurcsány Ferenc rá akarta döbbenteni a szocialista frakciót a stabilizáció fontosságára - mondta a liberális politikus. További részletek itt!

MDF: Gyurcsánynak mennie kell

A Magyar Demokrata Fórum elnökhelyettese szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök balatonőszödi beszédének nyilvánosságra kerülése után a kormányfőnek le kellene mondani.

"Az MDF szerint egy normális országban a kormányfő akkor nyilatkozik így, ha előtte már bejelentette, vagy utána közli lemondási szándékát" - olvasható Hock Zoltán közleményében.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere, aki az országgyűlés választásokon az MDF és a Fidesz közös jelöltjeként indult, az InfoRádió Aréna című műsorában közölte: a konzekvenciákat le kell vonni.

Hozzátette: most nem az ellenzék kritizálja a kormányoldalt, hanem maga a miniszterelnök ismerte el a hazugságokat.

Az MSZP-n belül hihetetlenül nagy háború, hatalmi harc folyhat - vélekedett Gémesi György.

Hozzátette: a beszéd nyilvánosságra kerülése "elbillentheti" az önkormányzati választásokat.

A Fidesz és a KDNP csak hétfőn foglal állást az ügyben.

Erkölcs és politika - szakértők véleménye

A Századvég Alapítvány igazgatója szerint az erkölcsi szempontok miatt Gyurcsány Ferencnek le kell mondani a miniszterelnöki posztról.

Gíró-Szász András az InfoRádióban kijelentette: amennyiben ezt a kormányfő nem teszi meg, a koalíciónak át kellene gondolni, alkalmas-e miniszterelnöknek, aki saját szavazóit is becsapta. További részletek itt!

Ágh Attila politológus az InfoRádióban úgy vélekedett: a kormányfő nem mond le azután, hogy nyilvánosságra került a balatonőszödi szocialista frakcióülésen mondott beszédének hangfelvétele.

"Kizárt, hogy Gyurcsány Ferenc pozíciója megrendüljön" - mondta a szakértő.

Ágh Attila azzal indokolta véleményét, hogy azok, akik a kormányfőt meneszthetnék, ott ültek Balatonőszödön. További részletek itt!

A beszédet az oldal tetején található hangszóró ikon használatával hallgathatja meg!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást