Gyurcsány-beszéd: "lehet tüntetni, előbb-utóbb megunják" (3. rész)

Infostart
2006. szeptember 17. 20:53
Lesznek konfliktusok, lesznek tüntetések. Lehet tüntetni a Parlament előtt, előbb-utóbb megunják, hazamennek - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az országgyűlési választások után, május 25-én az MSZP-frakció alakuló ülésén. A www.inforadio.hu több részletben közli a kormányfő balatonöszödi beszédét.

A miniszterelnök hangoztatta, hogy csak úgy érdemes kormányozni, ha "hozzányúlnak a nagy dolgokhoz", a szokásos, az érdekek közötti kompromisszumot kereső vitákban nem kíván részt venni.

"Nem érdemes másként. Mindenki döntse el magában, hogy 400-500 ezer forintért csinálja a dolgot (...), hogy képes-e az elmúlt 15 év összes történetén felülemelkedni, és megkötni új dealeket. Vagy azt gondolja, hogy ez is egy olyan négy év lesz, mint a többi, amit úgy is túlélnek" - mondta Gyurcsány Ferenc.

Hozzátette, hogy ez utóbbit választók érvelése nem bántja, azt legitimnek tartja.

"Én azt mondom, vegyen mindenki nagy levegőt, igyon kurva sok bort, aludjon egy-két éjszakát, és döntse el magában", kiáll-e a reform mellett, átértékeli-e sok ponton, amit eddig tettek, vagy nem - jelentette ki a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: a kiigazításokkal kapcsolatban nincs választási lehetőség.

A reformokról, megszorításokról a kormányfő úgy vélekedett, hogy "meg lehet csinálni", de anélkül nem lehet elkezdeni azokat, ha megijednek a konfliktusoktól.

Lesznek konfliktusok, lesznek tüntetések. "Lehet tüntetni a Parlament előtt, előbb-utóbb megunják, hazamennek. De csak akkor lehet végigcsinálni, ha a lényegben egyetértés van" - tette hozzá.

A miniszterelnök úgy vélekedett, hogy az egészségügy, az oktatás igazságtalanul működik, miközben a "felső tízezer termeli magát újra közpénzen".

"Azért nem merünk hozzányúlni egy sor nyilvánvaló társadalmi hazugsághoz, mert félünk a ránk ható politikai következményeitől" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.