Főpolgármester-választás: kinek higgyünk?

Infostart
2006. szeptember 16. 06:51
Igen eltérő előrejelzéseket hoztak nyilvánosságra a főpolgármester-jelöltek támogatottságáról a közvélemény-kutató cégek.

A Szonda Ipsos legfrissebb felmérése szerint Demszky Gábornak komoly előnye van Tarlós Istvánnal szemben a főpolgármesteri helyért vívott küzdelemben.

Az előrejelzés szerint az összes megkérdezett körében 11 százalékponttal vezet a jelenlegi főpolgármester.

Demszky Gábor előnye a biztos szavazókat tekintve is jelentős: 44 százalékuk adná voksát a főpolgármesterre, míg Tarlós Istvánra 34 százalékuk szavazna.

A Szonda felmérését megelőzően a Tárki közölte: 16 év óta most először van reális esély arra, hogy a fővárosban leváltsák a liberális vezetést.

Az adatok szerint a teljes lakosság 33 százaléka Demszky Gábort, míg 31 százaléka Tarlós Istvánt választaná. A részvételüket biztosra ígérők körében is hasonló az arány: 38-36 a főpolgármester javára.

Több mint egy héttel ezelőtt hozta nyilvánosságra adatait a Gallup intézet. Felmérése szerint a fővárosi szavazópolgárok nagyjából azonos arányban tartják alkalmasnak a két jelöltet a tisztségre.

Demszky Gábort 36 százalék, Tarlós Istvánt pedig 37 százalék tartja elég rátermettnek.

A jelenlegi főpolgármesterrel kapcsolatban azonban a Gallup szerint igen sok az ellenérzés. Demszkyről 37 százalék gondolja úgy, hogy alkalmatlan a feladatra, míg Tarlósról csak 20 százalék tartja ugyanezt.

A Medián szeptember eleji felmérése szerint is Demszky Gábor vezetett, sőt: a korábbi álláshoz képest növelte előnyét.

A biztos preferenciával rendelkező szavazók 51 százaléka Demszky Gábort, 39 százaléka pedig Tarlós Istvánt támogatta a választások előtt egy hónappal készült felmérés szerint.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást