"Dübörög a gazság"

Infostart
2006. szeptember 16. 13:14
"A nagycsalád nem a probléma, hanem a megoldás", "a magyar nemzet fogyását csak a nagycsalád állíthatja meg", "dübörög a gazság" - ilyen és hasonló transzparensekkel demonstráltak a nagycsaládosok minisztériumról-minisztériumra járva a kormány intézkedései ellen Budapesten.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete a kormány tervezett oktatást és egészségügyet érintő intézkedései ellen hívta tiltakozni a gyermekeket nevelő családokat és a velük szimpatizálókat. Délelőtt 10 órára, a demonstráció meghirdetett kezdetére kis híján meg is telt a József Nádor tér.

A Pénzügyminisztérium épülete elé többen transzparensekkel érkeztek. A feliratok egyike például azt hirdette, hogy "a nagycsalád nem a probléma, hanem a megoldás", a másik pedig úgy fogalmazott, hogy "a magyar nemzet fogyását csak a nagycsalád állíthatja meg". Volt olyan tábla is, amelyre csak annyit írtak: "dübörög a gazság".

"Aki gyermeket nevel, az a hon iránt szent kötelességet teljesít"

Az egybegyűltekhez szóló Török Ádám, a szervezet főtitkára leszögezte, hogy a tüntetés nem valaki vagy valami ellen szól, hanem valakikért, valamiért, "azért, hogy az országban sokan meghallják és megértsék, és mindenkiben - a hatalom birtokosaiban is - tudatosuljon az, amit nagy költőnk Kölcsey Ferenc így írt meg: 'aki gyermeket nevel, az a hon iránt szent kötelességet teljesít'".

"Én emlékszem, nem is olyan régen még voltak olyan minisztériumok, amelyeknek az elnevezésében szerepelt a gyermek, az ifjúság és a család. Most nem szerepel egyikében sem. Azért demonstrálunk, azt követeljük, hogy lehessenek, akiknek átadjuk a stafétabotot, lehessenek, akik építik ezt a hazát, azért, hogy ne csökkenjék a következő huszonöt év alatt további két megyényivel az ország lakossága, mint ahogyan az az elmúlt huszonöt évben történt" - fogalmazott Török Ádám.

Füttyel, tapssal

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének főtitkára kijelentette: minden gazdasági stabilizációnál a vezérelvnek annak kell lennie, hogy nem az ember van a gazdaságért, hanem a gazdaság az emberért.

Szabó Endre, a NOE elnöke a Pénzügyminisztérium zárt kapuja előtt percekig várakozott, hogy átadhassa a nagycsaládosok petícióját, ám a tömeg ezt elunta, és füttyel, tapssal sürgette az illetékeseket. Végül a minisztérium helyettes sajtófőnöke vette át az iratot. A tüntetők menete ezután több minisztérium érintésével a Parlament elé vonult.

A kormány megértő, de kitart reformpolitikája mellett

A kormányszóvivői iroda közleménye szerint a kormány megértéssel fogadja a nagycsaládosok nevében fellépő civil szervezet demonstrációját, de következetesen kitart az egyensúlyteremtés és a reformok politikája mellett, mert Magyarország érdekeit ez a program szolgálja.

Az egyensúlyteremtés, valamint az azon alapuló reformok és fejlesztések már néhány éven belül igazolni fogják a kormány politikáját, akkor is, ha a változásoktól való természetes félelem ma még tüntetésre, tiltakozásra ösztönöz - fogalmaz a közlemény.

A nagycsaládosok éppen olyan társadalmi csoport, amelynek az érdekében több intézkedést, kivételt, jogszabályt hozott a kormány. Ezek közé tartozik a távhő-támogatás és a szociális gázár-támogatás is. A nagycsaládosok megkülönböztetett figyelmet kapnak a gyermekétkeztetés és a tankönyvtámogatás területén is - emlékeztet a kormányszóvivői iroda közleménye.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az InfoRádió tudósítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Danks Emese kormányszóvivõ
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást