"A regisztrációs adó miatt drága a használt kocsi"

Infostart
2006. szeptember 16. 12:31
A Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének elnöke szerint pontatlan az a Magyarországon érvényben lévő , regisztrációs adóról szóló táblázat, amely a használt autók amortizációs értékét tartalmazza. Fojt Attila szerint követni kellene az európai uniós ajánlást.

Fojt Attila elmondta, levelet kaptak az Európai Bizottságtól, amely szerint az EU vizsgálata megkérdőjelezi azt a skálát, amely alapján a használt autókra vonatkozó regisztrációs adót fogják kiszámítani a Magyarországon január 1-től életbe hatályba lépő regisztrációs adó törvény alapján.

Nincs köze a valós autó árakhoz

Fojt közölte: nemcsak egyesületük, de független európai uniós szakértők is már korábban tiltakoztak, mert az említett táblázat "köszönő viszonyban sincs a magyar autópiacon [a használt kocsik esetében] tapasztalható értékcsökkenéssel".

Konkrét példaként említette, hogy egy egyéves autó esetében a regisztrációs adó megfizetésekor a táblázat szerint a kocsi értéke 11 százalékos csökkent és ennek az arányában változik a regisztrációs adó. A valóságban azonban egy ilyen jármű már 25-28 százalékkal ér kevesebbet - mondta.

Ez a vitatott értékcsökkentő táblázat ráadásul csak azután került be a vonatkozó törvénybe, hogy az Európai Unió figyelmeztető levelet küldött a kormánynak.

Túl drága a használt autó

Fojt Attila hangoztatta, hogy a regisztrációs adó skála sem a magyar állampolgároknak, sem az Európai Uniónak nem felel meg.

Folyamatosan csökken a más EU-országokból behozott használt autók mennyisége, ami nagyon rossz helyzetet teremt a magyar használtautó piacon, továbbá, a törvény "akadályozza" az áruk szabad áramlásának uniós elvét - fejtegette az autókereskedők szervezetének elnöke.

A regisztrációs adó miatt nem lehet lecserélni az öreg autókat, a külfödlről behozott kocsik nem versenyképesek és emiatt túl drágák Magyarországon a használt autók - figyelmeztetett Fojt Attila, aki szerint lehetne változtatni a helyzeten, ha a kormány törekedne arra, hogy "versenysemleges" legyen a törvény.




KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást