A miniszterelnök biztos a fővárosi koalíciós győzelemben

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 16. 11:30
Biztos koalíciós győzelmet jósolt a fővárosban az önkormányzati választásokon Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki a Népszavában szombaton megjelent interjúban úgy vélekedett, hogy radikális és populista erő nem nyerhet választást Magyarországon.

"Demszky Gábor lesz a főpolgármester, koalíciós többség lesz a fővárosi közgyűlésekben, a kerületekben" - jelentette ki a kormányfő a Népszavának adott interjújában.

Jóslatát azzal indokolta a kormányfő, hogy a szocialisták és a liberálisok is tudják: a fővárost nem szabad a jobboldalnak juttatni, nem szabad a Fidesz és a szélsőséges Jobbik támogatását függetlenségével álcázó politikusnak adni, "mert a jobboldal, amikor hatalomban volt, csak ártott Budapestnek".

Gyurcsány Ferenc szerint, bár a főpolgármester esetében a választás tétje "nem egyszerűen személyről szóló döntés", a választók többsége azt is pontosan tudja, hogy az önkormányzati választásokon a polgármesterről, a helyi képviselőkről személy szerint kell dönteni.

"Ez október elseje valódi tétje, nem pedig az, hogy Orbán Viktor kap-e valami vigaszdíjat annyi választási kudarc után" - fogalmazott.

"Hamis választ ad a jobboldal"

A miniszterelnök - aki szerint most először olyan reformidőszak van Magyarországon, amely átalakítja a hétköznapi kultúrát és viszonyokat - kifejtette: a jobboldal ma Magyarországon egy olyan, az elveken túllépő, pragmatikus erő befolyása alá került, amely pragmatikusságában a nemzeti radikalizmusra és a baloldali szociális populizmusra támaszkodik.

Gyurcsány Ferenc szerint ez a jobboldal hamis választ ad a mai korra, "ahol nincsen stratégiai, ám van sok taktikai probléma". Szerinte a Fidesz nem - az egyaránt vékony - konzervatív keresztény-demokrata és nemzeti-liberális hagyományra, hanem a nemzeti radikális hagyományokra épít.

"Mintha véget ért volna az elmúlt éveknek a hezitálása és a Fidesz eldöntötte: nem Martonyi Jánosra hallgat, hanem Kövér Lászlóra" - fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint az, amit a most a legnagyobb ellenzéki párt tesz, az rövid távon részsikerekkel kecsegtető válasz, de hibás stratégia.

"Olyan pozícióba szorítja magát középtávon, ahonnan Magyarországon nem lehet nyerni 2010-ben sem. Ezt bizonyította 2002, sőt 1998 is" - jelentette ki.