Schmitt: csírájában fojtsuk el, amiből vihar lehet

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 15. 14:27
A szlovákiai magyarellenes jelenségek is szóba kerültek Szili Katailn házelnök és a magyar európai parlamenti képviselők budapesti találkozóján.

"Szlovákiában a baloldali értékek sérültek, amikor a kormánykoalíció létrejött" - hangsúlyozta Kósáné Kovács Magda, az Európai Szocialisták Pártja frakcióvezető-helyettese a találkozó után adott nyilatkozatában.

Elmondta: a Szlovákiával kapcsolatos fellépés nem elsősorban az európai intézmények feladata. A képviselő ezt azzal indokolta, hogy a Haider-ügy kapcsán tanúsított uniós fellépés nem volt hatékony.

Nagyon nagy hiba volt Robert Fico miniszterelnöknek és belügyminiszterének nyilatkoznia a nyitrai magyar diáklány megverése ügyében, mert "arról legfeljebb egy vidéki rendőrkapitány alakíthatna ki álláspontot" - tette hozzá Kósáné Kovács Magda.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy Magyarországnak nincs más lehetősége, mint a folyamatos párbeszéd, a megbékélés, különben a Szlovákiában élő magyarok fognak szenvedni.

Schmitt Pál európai néppárti képviselő elmondta: kötelessége volt, hogy az Európai Parlamentben több képviselőtársával együtt napirend előtt szólaljon fel a szlovákiai magyarellenes jelenségek kapcsán.

"Szükségesnek tartottam, hogy csírájában fojtsunk el minden olyan folyamatot, amiből később esetleg orkán vagy vihar kavarodhat. Így tettük ezt annak idején a vajdasági magyarok ügyében, és most a Felvidéken élő magyarok érdekében is" - szögezte le.

A fideszes politikus hozzátette: ha bármilyen indítékkal nehezítik a Szlovákiában élő magyarok helyzetét, akadályokat gördítenek az együttműködés elé, illetve fizikailag bántalmazzák őket, akkor az európai parlamenti magyar képviselőknek fel kell szólalniuk.

Schmitt Pál ugyanakkor hozzátette: óvakodni kell attól, hogy a magyarellenes atrocitások elmérgesítsék a két ország viszonyát, hiszen a Szlovákiában élő 600 ezer magyarért Magyarország is felelősséggel tartozik.