Gyurcsány: a vizitdíj nem szünteti meg a hálapénzt

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 14. 23:35
A vizitdíj nem szünteti meg a hálapénzt, de segít abban, hogy az emberek érezzék: a pénzért cserébe jár nekik a jó minőségű szolgáltatás - jelentette ki a miniszterelnök a TV2-nek adott interjújában. Gyurcsány Ferenc szerint nem gondolták át kellőképpen az adócsökkentési programot.

Az ősszel elfogadott adócsökkentési program nem volt kellőképen átgondolva - fogalmazott a kormányfő, hozzátéve: "kormánya működésében ez az egyetlen dolog, amit komolyan a szemükre vethetnek".

A miniszterelnök arra hivatkozott, hogy annak idején az Orbán-kormány nagy adócsökkentést ígért, de nem tette meg.

Gyurcsány Ferenc kijelentette: természetes, hogy sokaknak van kifogása a megszorítások ellen, sokan csalódottak, és jogosan elégedetlenek.

A kormányfő elmondta: tudomásul veszi, hogy néhol kifütyülik. Szerinte kampányának nem csak az a jelentősége, hogy a helyi jelölteket támogatja, hanem az is, hogy elmondhatja: nem fél, nem menekül, hanem kiáll politikája mellett.

"Az emberek utálják a vizitdíjat"

Az egészségügyről szólva Gyurcsány Ferenc kifejtette: a kórházakat nem kell bezárni, hanem a struktúrát kell úgy átalakítani, hogy az jobban szolgálja a gyógyítást. Szerinte a jelenlegi 160 kórházból 70-80 folytatja a gyógyító munkát, a maradék 60-70 pedig új egészségügyi funkciókat láthat el.

Az emberek utálják a vizitdíjat - ismerte el a miniszterelnök, de ez szerinte azért van, mert "az ellátás 60 évig ingyenesnek tűnt". A vizitdíjakból mintegy 30 milliárd forint folyik majd be.

A kormányfő elismerte: a vizitdíj nem szünteti meg a hálapénzt, de segít abban, hogy az emberek érezzék: a pénzért cserébe jár nekik a jó minőségű szolgáltatás.

(A kormány által összeállított, és társadalmi vitára bocsátott egészségügyi Zöld Könyvben az szerepelt: a vizitdíj melletti egyik érv, hogy bevezetésével megszűnik a hálapénz.)

Ambiciózus célok

Az önkormányzati választásoktól a kormányfő azt várja, hogy Budapest kerületeinek túlnyomó többségét, a főpolgármesteri hivatalt, a legtöbb nagyvárost és a megyék mintegy felét továbbra is a kormánypártok irányítják majd.

Gyurcsány Ferenc nem ért egyet Orbán Viktorral abban, hogy az októberi szavazás a választások harmadik fordulója lenne.

Ez nyilvánvalóan butaság - vélekedett a miniszterelnök.