Lakner Zoltán: még lehet magas részvétel

Infostart
2006. szeptember 11. 15:16
Lakner Zoltán politológus szerint nem lehet következtetni a hétvégi óbudai népszavazás alacsony részvételi arányáról arra, hogy az önkormányzati választásokra kevesen mennének el szavazni. Hozzátette, hogy Magyarországon nagyon kevés helyi népszavazás volt sikeres.

A politológus erről annak kapcsán beszélt az InfoRádióban, hogy az alacsony részvétel miatt érvénytelen volt a főváros III. kerületében, vasárnap megtartott népszavazás a Hajógyári-szigetre tervezett beruházásról.

Lakner Zoltán szerint Magyarországon az emberek politikai érdeklődését négyévente, az országgyűlési választások idején lehet jelentősebben felkelteni. A közte lévő időkben kevésbé érdeklődnek a politika iránt.

Bár a helyi ügyek közvetlenül is érinthetik az embereket, ezek számukra is megfogható, egyértelműen eldönthető kérdések, mégsem jellemző, hogy a helyi népszavazások sikeresek lennének.

Lakner Zoltán szerint épp ezért érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy egy helyi ügyről valóban meg kell-e kérdezni az egész települést vagy kerületet, mert például a III. kerület esetében nem biztos, hogy egy békásmegyeri lakost épp annyira érdekel a Hajógyári-sziget ügye, mint egy óbudait.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást