Sólyom: Magyarország megvédi a szlovákiai magyarokat

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 8. 19:47
A köztársasági elnök a közelmúlt szlovákiai eseményei kapcsán kijelentette: Magyarország minden lehetséges támogatást és védelmet megad azoknak, akiket a magyar nemzethez tartozás miatt hátrányos megkülönböztetés, megalázás, megfélemlítés, fizikai bántalmazás ér.

Sólyom László a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán hangsúlyozta: Magyarország megvédi a határon túli magyarokat az őket érő atrocitásoktól. "Erre a védelemre kétoldalú kapcsolatainkat és nemzetközi szervezetekben viselt tagságunkat is igénybe vesszük" - hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Az államfő a közelmúlt szlovákiai eseményei kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy minden uniós tagállam köteles polgárainak biztosítani a jogállamiság és az emberi jogok élvezetét, ami adott esetben pozitív, a jogsértéseket megelőző lépéseket is szükségessé tehet. Kiemelte: ha bármely EU-tagállam elmulasztja ezt, a többi tagállammal szemben fennálló kötelezettségét is megszegi.

Sólyom László ugyanakkor kritikával illette a kormányt, mondván, hogy az "a parlamenti pártok bevonása nélkül tárgyal a határon túli magyarok szervezeteivel". A köztársasági elnök sajnálatosnak nevezte azt is, hogy a civil szféra "még az anyagi támogatások odaítéléséből is kimaradni látszik".

Az államfő szólt arról is, hogy az államhatárokkal elválasztott és részben szétszórtan élő magyar nemzet egy és oszthatatlan, mint nyelvi, lelki és kulturális közösség.