Mi lesz a beteg gyerekekkel október után?

Infostart
2006. szeptember 8. 08:08
Négy fővárosi gyermekkórház igazgatója közös felhívásban figyelmeztetett arra, hogy a nyári kormányzati döntések miatt pár hónapon belül veszélybe kerülhet a gyermekek ellátása. Az egészségügyi miniszter egyeztet a kórházakkal az intézményeket érintő lehetséges változtatásokról, de a jelenlegi struktúra finanszírozására nincs ad több pénz.

A kórházi finanszírozás júliusban módosult, azóta a kórházi ellátásnak nem 100 százalékát, hanem csak 95 százalékát fizeti ki az egészségbiztosító.

A kórházfinanszírozási rendelet, valamint a megemelkedett energiaárak miatt a gyermekkórházak év végére a csőd közelébe kerülhetnek - mondta a Budai Gyermekkórház ügyvezető igazgatója.

"Arra kell koncentrálnunk, hogy a legsürgősebb és legakutabb eseteket el tudjuk látni. Ez a tervezhető beavatkozások további elhalasztását eredményezi" - hangsúlyozta Badacsonyi Szabolcs.

A kórház ügyvezető igazgatója hozzátette: annak is reális a veszélye, hogy ha a gyermekkórházak valóban csődbe kerülnek, akkor ellátatlanul maradhatnak gyerekek.

"A Budai Gyermekkórház októberi finanszírozása még a bérköltségeket sem fedezi teljes egészében, ezért nem tudjuk kifizetni a szállítóinkat és a közüzemi díjakat. Ha bármelyik szállító vagy közüzem kezdeményezi a felszámolásunkat, onnantól kezdve az általunk ellátott gyerekeket valaki másnak kell ellátni" - festette fel a borús jövőt Badacsonyi Szabolcs.

Molnár: erre a struktúrára nincs több pénz

Az egészségügyi miniszter közölte: tudja, hogy a gyermekkórházak nehéz helyzetben vannak, de a mostani rendszer a jelenlegi formájában nem finanszírozható tovább.

Ennyi gyerekkórházra és gyerekágyra, ilyen formában működő intézményi struktúrára nincs szükség - jelentette ki Molnár Lajos.

"Meddig lehet azt mondani, hogy nincs idő átalakulni? Éppen ezért kell a reform, amihez talán találunk pénzt is" - fejtegette a miniszter.

Molnár Lajos megerősítette: a rossz intézményi struktúra fenntartásához nem ad pénzt, hozzátéve: a teendőkről egyeztetni akar a szakmával.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást