A nagy kihívás: az internet és a bulvár

Infostart
2006. szeptember 8. 05:39
Az internet térhódításával világszerte csökken a napilapok példányszáma, egyre kevesebben olvasnak újságot. Eusebio Serrano, a Terjesztést Ellenőrző Irodák Nemzetközi Szövetségének elnöke a www.emasa.hu médiaszakmai portálnak azt mondta: ebben a helyzetben a nyomtatott sajtó csak akkor maradhat eredményes versenytárs, ha rugalmasabbá válik és specializálódik.

Tamás Ervin, a Népszabadság főszerkesztő-helyettese egyetért a megállapítással, de hozzáteszi: a politikai napilapoknak a bulvárosodással is meg kell küzdeniük.

A Népszabadság példányszáma hat év alatt 24 százalékkal esett vissza

Mint mondta, egy minőségi politikai napilapoknak helyt kell állniuk a hírversenyben, de emellett háttérelemzéseket és szolgáltató információkat is nyújthatnak olvasóiknak. Ilyeneket általában nem találunk az internetes oldalakon, ezért a kétféle médium szerinte megférhet egymás mellett.

A Népszabadság példányszáma hat év alatt 24 százalékkal csökkent, ez azonban Tamás Ervin szerint nem csak az internetnek tudható be. Õ úgy látja: más élményt jelent egy nyomtatott újságot kézbe venni, és más egy internetes híroldalt átböngészni.

Hozzátette: mint ahogy az egész média, úgy az internet is bulvárosodik, a cikkek egyre rövidebbek. A napilapok ellenállhatnak ennek, és a rövid híranyagok mellé hosszabb elemzéseket is elhelyezhetnek.

Harc a bulvárosodás ellen

A Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese is egyetért azzal, hogy az internet fokozatos térhódításával a napilapoknak rugalmasabbá kell válniuk. Szerető Szabolcs szerint azonban van esély a helytállásra, hiszen az újságok a televíziók megjelenésekor egyszer már eredményesen feleltek meg a kihívásnak.

Mint mondta, az írott sajtó mindig megtalálta a saját helyét. Õ szintén úgy látta, hogy a napilapoknak olyan háttér-információkat kell nyújtaniuk a hírek mellé, amelyeket az interneten nem lehet megtalálni.

Hozzátette azonban, hogy a weblapok megjelenésére adott másik válasz a napilapok részéről, hogy maguk is elindítják saját weblapjaikat.

A főszerkesztő-helyettes szerint a mértékadó lapok számára a legnagyobb kihívást a bulvársajtó jelenti. Harcolniuk kell a bulvárosodás ellen, a színvonalból ugyanis nem engedhetnek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szeretõ Szabolcs
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Tamás Ervin
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást