Török Gábor: Budapest kormánypárti maradhat

Infostart
2006. szeptember 7. 07:17
Az országos támogatottság az önkormányzati választásokon nem fordítható le egy az egyben a végeredményre, mert más szempontokat is figyelembe kell venni - erről Török Gábor politológus, a Vision Consulting igazgatója beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.

A szakember kiemelte: az egyik szempont a hatalmi hatás, ami azt jelenti, hogy ha személyek között kell választani, akkor a regnáló polgármester akkor is esélyesebb lehet, ha nem a szimpátiaszavazásban élen álló párt színeiben indul.

Minél kisebb egy település, annál erősebb ez a hatás, amely főleg a polgármester ismertségének köszönhető. Egy nagyvárosban persze az ellenzéki jelöltnek kevésbé kell megküzdenie az ismeretlenséggel - tette hozzá Török Gábor.

A Vision Consulting igazgatója kiemelte: a másik szempontot a regionális különbségek jelentik, vannak ugyanis olyan helyek, ahol hagyományosan a jobb-, illetve a baloldal áll sokkal jobban.

A hagyományosan kormánypárti területeken, például Budapesten, az MSZP és az SZDSZ akkor is meg tudja tartani - szűkülő - előnyét, ha országosan az ellenzék 10-20 százalékkal vezet - hangsúlyozta Török Gábor.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást